Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästskojarna vecka 5

Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/LE TROT
Hooker Berry och Jean-Michel Bazire vann Prix d'Amérique. Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/LE TROT

Välkommen till Hästskojarna. Här berättar vi om allt i hästväg – men också om det märkliga djuret som kallas människan. Vi hyllar hjältarna och berättar om tabbarna.

Publicerad:

1. Jean-Michel Bazire

Hooker Berry, som tidigare aldrig vunnit en grupp I-löpning, vann Prix d’Amérique 2023. Den mycket läckre hingsten i all ära, loppet kommer nog främst bli ihågkommet för Jean-Michel Bazires galna segergest i ett väldigt tidigt skede på upploppet. Spurten var av bästa märke och benet i luften av Bazire var som ett pampigt crescendo.

2. Racing

Trav är en sport där man tävlar om vem som har den bästa hästen även om det emellanåt bara tycks gå ut på att hitta en passande rygg. Lördagens STL-tävlingar var ett sällan skådat exempel på när trav är som allra roligast. Det tävlades ordentligt i flera av loppen och kuskarna var oeniga lite här och var. Mer av den här varan, tack! Och just det, tack för showen, också. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Rebecca Lejon. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

3. Rebecca Lejon

Svenskan har varit verksam som hästskötare i Frankrike i ett gäng år. Med Jean-Michel Bazire som chef innebär det att hon skött om flera topphästar och det är just hon som sköter om Prix d’Amérique-vinnaren Hooker Berry. Stort grattis för väl utfört arbete, utöver det uppenbara fysiska toppslaget så glänser verkligen hästen på tävlingsbanan!

4. Emilia Riström

Vem? Ja, än så länge är hon lite av en doldis. Det är namnet på Umåkers nya travbanechef. Kvinnliga travbanechefer finns det inte direkt överflöd av och hennes ålder, 32 år, gör att hon drar ned medelåldern på den typen av positioner. Ett spännande val i tiden och just framtiden får utvisa vad hon kan uträtta på banan där det varit turbulent i styrelsearbetet senaste året.

Foto: HÅKAN PERSSON
Emilia Riström. Foto: HÅKAN PERSSON

5. Dear Friend

Efter en lång och fin tävlingskarriär kändes, det då nioåriga, stoet tämligen mätt när hon flyttades till Marcus Lindgren i somras. En nytändning blev resultatet och hon har fortsatt tävla på hög nivå. I lördags var hon tvåa i Prix de Luxembourg på Vincennes, vilket väl ingen kunde tro i somras. Snyggt tränarjobb!

6. Hästonsdag

Det är dyrt att ta sig igenom bruset med marknadsföring nu för tiden då konkurrensen är stenhård. Ett trevligt tilltag som inte är förenat med en stor kostnad för travet är segmentet ”hästonsdag” i Nyhetsmorgon. Punkten är inte enkom tillägnad travet men djuret och hästsport överlag är i fokus utan speltugg. En mjukare typ av marknadsföring som är nyttig.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Grand Slam 75 är hett för dagen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

7. Grand Slam 75

Spelformen som erbjuder tio miljoner kronor till en ensam vinnare har verkligen levererat det senaste året. Riktigt så svår blev inte söndagens omgång i Boden men väl en miljon kronor vardera till fyra stycken system. En synnerligen het spelprodukt för stunden som inte får särskilt stort medieutrymme.

8. Travresor

Coronapandemin tycks ha gått i ide, årstiden till trots. Är vi igenom eller inte? Frågan diskuteras knappt längre och resandet har tagit fart igen trots bistra, ekonomiska, tider. Utan vetenskapligt stöd är upplevelsen att Paris och Vincennes var välbesökt av svenskar i helgen trots att det svenska laget i själva loppet inte var så starkt. Du har väl inte missat att TR Media arrangerar travresa till Nice i mars?

UTSPARKAD

Svenska laget

Visst, Don Fanucci Zet ledde Prix d'Amérique fram till upploppet men vara "bara" sexa i mål. Calgary Games-turerna var många och när den lampan släckts skulle Sverige åtminstone ha med två (svenskfödda) hästar vilket bara blev en på grund av feber. Nä, det här var sannerligen inte "vårt" år nere i Paris även om svenska spelarkollektivet tycktes tro det. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.