Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hultmans nya seger: Se Prix d'Amérique på plats

Foto: Mia Törnberg/Travronden
Stefan Hultman med sin Prix d'Amerique-vinnare Maharajah. Foto: Mia Törnberg/Travronden

För tre år sedan vann han Prix d'Amerique med Maharajah.
I år är det en stor seger för Stefan Hultman att bara kunna vara på plats i Paris.
Han ska syna Bold Eagle noga, men hoppas förstås på ny svensk seger.

Publicerad:

Trots överträningssymptom och ett misslyckat genrep på Solvalla lyckades Stefan Hultmans Maharajah vinna Prix d'Amerique 2014. Detta i sitt tredje och sista försök i loppet. Den gången var det också en väldigt bra fransman som stod i vägen för svensk seger, nämligen Ready Cash. I år är det fjolårsvinnaren Bold Eagle som alla pratar om och som även Stefan Hultman tänker syna ordentligt i sömmarna!
– Det blir första gången på 1,5 år som jag åker på trav och då passar det bra med Prix d'Amerique. Jag har lyckats ordna så att det går att flyga över dagen till Paris, annars hade jag inte orkat med det hela, berättar Stefan, som sakta med säkert blir allt bättre efter att för 1,5 år sedan drabbats av den svåra muskel- och nervsjukdomen mystenia gravis (MG).

Nyligen ställde Stefan upp i trav-TV och nu blir det ett besök på Vincennes, för första gången sedan Prix d'Amerique-vinsten.
– Jag har bord på restaurangen, men kommer ändå att smyga ner på stallbacken. Jag vill exempelvis väldigt gärna se Bold Eagle på nära håll.

Hur ser du på årets startfält i Prix d'Amerique?
– Många tycker att det är ett lite sämre år, men Prix d'Amerique är alltid Prix d'Amerique. Det är aldrig någon lek för någon häst. Jag tycker att Bold Eagle ser fräschare och smidigare ut än inför förra årets upplaga och tror att han blir väldigt svårslagen. Det krävs nog en galopp eller ett väldigt oförmånligt lopp för att besegra honom på söndag.

Några motbud ändå?
– Jag är svensk och hoppas förstås ändå på blågul seger. Av hästarna i årets fält är det kanske Lionel som är mest lik Maharajah. Han var jättebra i Prix de Belgique och är en sådan häst som skulle kunna vinna loppet även från en position utvändigt. Skoryck på honom i finalen kan också göra en hel del.

Fler Redén-hästar med segerchans?
– Jag måste säga att jag blev väldigt överraskad över Wild Honeys prestation senast. På en fin bana och med en perfekt invändig resa är hon faktiskt en storskräll i loppet. Propulsion har definitivt kapaciteten och Örjan i vagnen. Men här har inte förberedelserna varit optimala, så det finns frågetecken. Call Me Keeper kan få en rejäl formtopp nu efter täta starter och två veckors tävlingsuppehåll. Men han har problem med starten och kan knappast besegra Bold Eagle bakifrån.

Någon ytterligare?
– Jag tycker att Briac Dark känns spännande. Hästen bytte i höstas tränare från Franck Anne till Thierry Duvaldestin, vilket är stor skillnad. Duvaldestin är väldigt skicklig på att matcha hästarna inför stora lopp och Briac Dark verkar också vara under stark utveckling.

Tiden går, det är nu tre år sedan Stefan Hultman och Maharajah stod där i spöregnet på Vincennes som vinnare av Prix d'Amerique. Detta trots allt annat än optimala förberedelser.
– Vi ändrade upplägget mot tidigare med tanke på hästens överträningssymptom. Framför allt försökte jag hålla mig borta från Marre så mycket som möjligt eftersom han hetsade upp sig annars. Detta gällde också under tävlingsdagen. Jag blev lite orolig när det började regna att hästen inte skulle få rätta fästet, men det blev inga problem.

Dina starkaste minnen från segern 2014?
– Det var nog när jag befann mig i jockeyrummet under loppet och mållinjen närmade sig. Jag hann inte ens uppmärksamma att Ready Cash galopperade, utan sparkade i stridens hetta istället ner en platshink. Det fanns bara en svensk ytterligare i jockeyrummet och det var Jörgen Westholm. Han och jag dansade runt en sväng sedan!

Efter loppet då?
– Vi skulle ut till hästen och segerceremonin, men det började snurra runt i huvudet och jag sade åt Westholm att jag höll på att svimma. Men efter en stunds vila gick det hela över och det var ganska lugnt med media den här dagen. Själv tänkte jag mest på att hinna med flyget, men det var nära att jag missat avgången. Tur man åkte på businessbiljett och slapp alla köerna.

Hur ser din närmaste framtid ut annars?
– Det blir att fortsätta ta en dag i taget och hoppas att tillfrisknandet fortsätter. Men bara att jag nu exempelvis kan kliva in i bilen och åka in till Solna och hämta ett nytt pass känns som en stor seger. Precis som att nu i helgen kunna besöka Paris och Vincennes. Även om det fortfarande blir bakslag emellanåt är jag mycket gladare nu än tidigare och pratar mera trav med folk.

När får vi se dig på Solvalla igen?
– Det var meningen att jag skulle vara med i studion på söndag, men nu blev det resa till Paris istället. Så vi får väl se när jag känner mig redo...

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.