Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sébastien Guarato jagar fjärde segern

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Sébastien Guarato vid fjolårets seger i Prix d'Amérique. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Sébastien Guarato är en maktfaktor när det kommer till Prix d’Amérique – ytterligare en seger skulle göra honom till en av de fem mest framgångsrika i loppets historia.

Publicerad:

Han har vunnit Prix d’Amérique tre av de fem senaste åren. I år har Sébastien Guarato chansen på nytt. Titelförsvararen och förhandsfavoriten Face Time Bourbon har förberetts helt enligt den plan som fransmannen hoppats på.

– Vägen till Prix d’Amérique har gått snabbt i år, snabbare än vanliga vintrar. Kanske eftersom det inte är någon publik på banorna? Snart är det dags för Prix d’Amérique och förberedelserna har varit problemfria. Hästen har varit frisk, allt har gått enligt plan, sade Sébastien Guarato i en intervju med Kanal 75.

Face Time Bourbon gjorde bokslut efter segern i Prix de Sélection i slutet av februari och har sedan mitten på juni startat regelbundet. Med idel segrar som följd – sånär som på andraplatsen i Lotterian.

I genrepet Prix de Bourgogne övertygade Face Time Bourbon på 1.10,4a/2100 meter med sin ständige följeslagare Björn Goop i sulkyn. Och för sin segermaskin, 28 segrar på 33 starter, har Sébastien Guarato planen klar.

– Han ska få träna lite hårdare nu. Han gick bara fyra jobb mellan Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne. Det är väldigt lugnt. Nu blir det tätare mellan passen, men inte tuffare. Det gäller att jobba med farten, han borde vara helt redo i slutet av månaden.

Sébastien Guarato tycker att det inför loppet ser något mer beskedligt ut motståndsmässigt. Och en seger skulle betyda att Sébastien Guarato tar plats som en av de mest framgångsrika tränarna i loppets historia.

Men han tar knappast ut någonting i förskott.

– Ja, det kanske är lite enklare i år. Förra året var han en ung häst som skulle möta Davidson du Pont, Bélina Josselyn och Bold Eagle. Bold Eagle var kanske inte i sin prakt, men det var ändå flera stora stjärnor förra året.

Flera av konkurrenterna har dock övertygat. I det sista B-loppet, Prix de Belgique, var Jean-Michel Bazires Davidson du Pont en vinnare igen. Hästens första seger sedan i Prix de France.

– I år är Davidson du Pont hästen att slå. Även Délia du Pommereux, Vivid Wise As och Gu d’Héripré. Det är nog de tuffaste motståndarna. På pappret känns det lite lättare i år, men loppet är långt ifrån vunnet ännu.

FAKTA

Fakta – Sébastien Guaratos segrar i Prix d’Amérique

År – Häst – Kusk – Prissumma

  • 2016 – Bold Eagle – Franck Nivard – 450.000 euro
  • 2017 – Bold Eagle – Franck Nivard – 450.000 euro
  • 2020 – Face Time Bourbon – Björn Goop – 405.000 euro

Tränare med fem Prix d'Amérique-segrar

  • Alexandre Finn, 5: 1935 med Muscleton, 1937 med Muscleton, 1938 med De Sota, 1939 med De Sota, 1951 med Mighty Ned.
  • Henri Levesque, 5: 1961 med Masina, 1966 med Roquépine, 1967 med Roquépine, 1968 med Roquépine, 1969 med Upsalin.
  • Jean-René Gougeon, 5: 1970 med Toscan, 1986 med Ourasi, 1987 med Ourasi, 1988 med Ourasi, 1990 med Ourasi.
ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.