Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tar Propulsion det allra sista steget?

Foto: Matilda Öhrman
Propulsion med sin skötare Ellinor Wennebring. På söndag gör sjuåringen sitt andra Pd’A och kommer till loppet med en Prix de Bourgogne-seger i ryggen. ”Det verkar bra med honom. Skrockfull som jag är vill jag inte säga mer än så", säger Daniel Redén. Foto: Matilda Öhrman

Propulsion övertygade så pass mycket i Prix de Bourgogne att Daniel Redén valde att låta honom stå över Prix de Belgique.
Efter andraplatsen i Elitloppet och segrarna i Hugo Åbergs Memorial samt Norrbottens Stora Pris kan det nu vara dags för Propulsion att ro hem sin största seger, men Daniel Redén har inga resultatmässiga krav på sin häst.
– Han gör alltid sitt bästa och det räcker för mig, säger han.

Publicerad:

2017 hade Daniel Redén med fyra hästar i Prix d’Amérique. 2018 blir det ”bara” tre, men efter segern i Prix de Bourgogne har Propulsion seglat upp som en av de stora förhandsfavoriterna. 

2017 blev ett bra år för Muscle Hill-sonen med knappt sex miljoner in på kontot. Efter att ha slutat fyra i Prix d’Amérique blev han tvåa i Elitloppet. Något han senare följde upp med vinster i miljonloppen Hugo Åbergs Memorial och Norrbottens Stora Pris.

Skriver in sin i historieböckerna? 

Fråger man nu ställer sig är om 2018 blir året när Propulsion skriver in sig i historieböckerna på allvar och skär mållinjen i Prix d’Amérique som etta? Hästen är på topp för dagen, men något resultat vill Daniel Redén inte spekulera i.

– Det är så pass många bra hästar med. Han kan göra ett riktigt topplopp, men ändå vara trea, fyra i mål och då är jag ändå väldigt nöjd, så klart. Jag har inga krav på honom alls på så sätt. Det är riktigt bra klass på toppen i år. Tidigare har det alltid varit någon som stuckit ut och blivit storfavorit, men så är det inte i år. Det är kul för både sporten och publiken och det känns inför som att det delats in i olika läger. Vi har Bold Eagle-lägret, vi har Readly Express-lägret. Och så har vi Propulsion-lägret också...

• Hur mår han för dagen?
– Jo, men det verkar bra med honom. Skrockfull som jag är vill jag inte säga mer än så. Man vill inte sticka ut hakan på förhand. Förra året hade jag inga krav på honom överhuvudtaget med tanke på alla problem och det var en ren bonus att vi fick honom i skick till loppet. Nu har vi inte haft något som stört honom på vägen fram och det känns så klart bra. Han har kunnat träna på normalt och hästen har fått vara sig själv och det märks också på honom. Han har gått i hagen härnere och man ser på honom att han är glad på ett annat sätt. Jag tror att han var lite stressad av att stå på Grosbois förra året.

• Gör han sitt livs prestation på söndag tror du?
– Det är alltid svårt att svara på. Hade jag kunnat prata med honom som en människa hade jag vetat det. Vad jag vet är att han alltid gör sitt bästa, men om det sedan blir bättre än i Hugo Åbergs är svårt att säga. Han gör i alla fall alltid sitt bästa och det räcker för mig.

"Blivit precis som jag har velat"

Efter tredjeplatsen i Sundsvall Open Trot i augusti pustade Propulsion i ett par månader innan han gick ett förberedande lopp i Gävle i november. Strax därefter påbörjades resan mot Paris och Prix du Bourbonnais där han slutade fyra efter en rykande avslutning, och senast tog han hem Prix de Bourgogne från ledningen.

– Det har blivit precis så som jag velat ha det. Han skulle få ett snällt lopp i Bourbonnais och spurtade väldigt bra den gången. Sedan fick han gå lite hårdare i Bourgogne och var nästan finare där än vad jag ville ha honom och därför valde jag att stå över Belgique. Det hade varit ett onödigt lopp som förmodligen bara slitit på honom.

• Hur ser veckan ut fram till start?
– Han kommer att gå ett rutinjobb under torsdagen, men sedan blir det bara lugnt med någon joggingtur. Det är fullt fokus, men det känns bra att hästen är så pass glad som han är. Då vet jag att han mår bra.

• Hur mår du som tränare en sådan här vecka?
– Man får som en stress i kroppen. Det handlar trots allt om hästar och allting kan hända. Man tränar hästarna och försöker att hitta toppformen och det är lätt att de drar på sig en förkylning eller vad som helst. Det är precis som för hästarna som det är för människor. Hemma där vi har upp mot 90 hästar är det lite annorlunda, men här i Chamant står det bara sex hästar och då blir det lätt lite dötid där man tänker lite för mycket. Speciellt inför ett sådant här lopp.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS