Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Veckans siffra: 1931

Foto: TR BILD
Prix du Cornulier, världens största montélopp. Foto: TR BILD

Den här veckan handlar artikelserien om världens största lopp under sadel.

Publicerad:

Siffran handlar denna vecka om Prix de Cornulier. Världens största montélopp har ridits sedan 1931 och vunnits av idel ädel stjärnor. Bland andra Tidalium Pelo, Bellino II, First de Retz, Jag de Bellouet, Roxane Griff och de två senaste åren har Bilibili (bilden) varit överlägsen.

Flest segrar har en kvintett. Souarus, Gardon, Bellino II, Kaiser Trot och Jag de Bellouet har alla vunnit hela tre gånger.

Titelförsvararen Bilibili kan alltså göra hästarna sällskap, men inte i år. Nyligen berättade tränaren Laurent Claude Abrivard för Paris-Turf att det inte blir någon mer start för hästen i vinter.

Franske Michel-Marcel Gougeon, avliden 2016, har vunnit loppet sju gånger. Smått anmärkningsvärt är dessutom att Gougeon tog sin första seger som 19-åring 1952 och sin sista seger 1991 – som 58-åring. Det lär nog dröja länge innan vi får se en vinnare i samma ålder…

Sju segrar räcker dock inte till bäst genom tiderna. Jean Mary vann mellan 1955 och 1980 Prix de Cornulier åtta gånger. Bland annat tog han hem tre upplagor med nämnde Gardon.

Annan kuriosa från loppet är att Stefan Melanders Scarlet Knight deltagit två gånger. År 2005 blev han tvåa bakom Jag de Bellouet och året därpå oplacerad när titelförsvararen vann på nytt.

FAKTA

Prix du Cornulier

PLATS: Vincennes, Paris, Frankrike.

STATUS: Grupp I-lopp.

DISTANS: 2600–2800 meter.
Numera 2700 meter.

FÖRSTA VINNARE: Esope.

SENASTE VINNARE: Bilibili.

ÅRETS UPPLAGA: Avgörs nu
på söndag den 24 januari.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.