Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Vi har faktiskt en seger i Cornulier

Foto: TR BILD
Voici du Niel och Ulf Nordin. Foto: TR BILD

Att Sverige inte har en seger i världens tuffaste travlopp Prix de Cournulier är en väl inljugen lögn. Hästens nationalitet räknas efter ägarlandet, och när Ulf Nordins montéstjärna Voici du Niel 1992 travade hem loppet och förstaprisets nästan två miljoner kronor, gjorde han det till sina svenska ägare Stall Union.

Publicerad:

I svallvågorna bakom Legolas ville många bli hästägare. På dåvarande Föreningsbanken kunde man helt enkelt gå in och teckna en andel i en travhäst – som om det vore vilken banktjänst som helst. Det var bara att välja och vraka.

En av över 100 hästar var Voici du Niel. Med Stall Union sänktes tröskeln för att bli hästägare för många Svenssons, och stallet levde och fungerade väl några år med kriterievinnaren Union Shark som främsta flaggskepp. I dag har Stall Union utvecklats till att bli hästägarformen Easy KB och ser nästan 7 000 andelsägare i strax över 500 hästar.

Voici du Niel har även lämnat avtryck i sulkyhistorien då en av sönerna är Prix d’Amérique-vinnaren Meaulnes du Corta.

FAKTA

Voici du Niel

FÖDD: 1987.
FÄRG/KÖN: Brun hingst.
FAR: Kimberland.
MOR: Keravele.
MORFAR: Kerjacques.
UPPFÖDARE: Pierre Le Forester.
ÄGARE: Stall Union
TRÄNARE: Ulf Nordin.
RYTTARE: Laurent-Claude Abrivard.
RESULTAT: 44 st: 5-4-7.
PRISPENGAR: 518 609 euro.
REKORD: 1.16,8.
KURIOSA: Rekordet 1.16,8 sattes i just Prix de Cornulier och var då löpningsrekord. I det slagna fältet detta år fanns bland andra tre Cornulier-vinnare, Reine de Corta, Quelia Géde, Uno Autot (vann 1995) samt Stig H Johanssons Piper Cub.

FAKTA

TR BILD dominerar Travsverige

Vårt bildarkiv innehåller travhistoria med över 500 000 bilder från alla de främsta fotograferna som finns och funnits kring travovalerna. Surfa in om du är nyfiken: bild.trmedia.se.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.