Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Anders Lindqvist om årets upplaga av Prix de France

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Anders Lindqvist ger sin syn på årets upplaga av Prix de France. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

På söndag avgörs Prix de France på Vincennes. Frankriketränaren Anders Lindqvist håller Prix d’Amérique-vinnaren Davidson du Pont som favorit att ta hem även detta lopp.
– Med tanke på hans form och meriter tror jag på honom, säger Anders Lindqvist.

Publicerad:

I skrivande stund är 25 hästar anmälda till loppet som körs över 2100 meter med autostart. 16 hästar får plats i det slutgiltiga startfältet. Prix de France har dock en historia av att sällan bli fullt. Förra året deltog endast nio hästar i loppet som har ett förstapris på 180 000 euro.

– Det är ganska konstigt egentligen. Många går all in för Prix d’Amérique och sedan stryker de sin häst ur anmälan till Prix de France, säger Anders Lindqvist.

Prix d’Amérique-vinnaren Davidson du Pont har vunnit loppet en gång tidigare, 2020, och Anders Lindqvist håller honom som förstahäst även i årets upplaga. Han nämner dock ett antal andra hästar som är värda att passa där bakom.

– Jag tror att loppet passar Cokstile fint då han får framspår bakom bilen. Det får även Vivid Wise As. Skulle jag tippa någon som tvåa bakom Davidson du Pont säger jag Flamme du Goutier, trea Cokstile, fyra Vivid Wise As och femma Rebella Matters. Där har du “quintén”.

Anmäld är också elvaåriga hedersmärren Billie de Montfort som har stångats mot den absoluta världseliten i många år.

– Hon får också ett fint spår. Hon lär dock inte kunna vinna men jag tror att hon kan ta en bra placering.

Genom åren har flera svensktränade hästar vunnit Prix de France. 

Först ut var Torbjörn Jansson tillsammans med Atas Fighter L. 1992. Därefter vann Stig H Johansson med Queen L. 1995. 

Två år senare var det Lovely Godivas tur med Per Olof Pettersson som både tränare och körsven. 

År 2003, 2004 och 2005 blev det idel svenska segrar. Det första året skrällde Robert Berghs Hilda Zonett och sedan vann Stefan Hultmans Naglo och Örjan Kihlström två år i rad. 

2014 skrällde Ulf Stenströmers Noras Bean med Björn Goop i sulkyn. 

Den senaste svenska triumfen kom 2019 då Timo Nurmos Readly Express vann med Björn Goop.

Foto: null
Noras Bean vinner Prix de France 2014 med Björn Goop i sulkyn.

I år är flera svensktränade hästar anmälda. De som är säkra att komma med är Robert Berghs Power och Tomas Malmqvists Express Jet. Malmqvist har även anmält Calle Crown och Empire.

– Power blev det fel för i Prix d’Amérique men jag ser honom här på Grosbois och han ser ut att må gott. Hingstarna brukar generellt ha det jobbigt efter sin första avelssäsong. Jag tror att Powers form är uppåt nu, han ser lite snärtigare ut nu än vad han gjorde innan Prix d’Amérique. Express Jet är en väldigt duktig häst men där får de nog vara nöjda med att få pengar.

I skrivande stund är inte den definitiva startlistan klar. Jean-Michel Bazire har dock varit tydlig med att Davidson du Pont startar. När det gäller Zacon Gio och Rebella Matters har inga klara besked kommit.

– Davidson du Pont ska givetvis ut och har fördelen av att starta i det främre ledet. Zacon Gio startar troligtvis och Rebella Matters kan också vara med, varför inte? Inget är bestämt än, sade Bazire till Paris Turf efter Prix d’Amérique.

Foto: Jean-Luc Lamaère | Le Trot
Davidson du Pont vann årets Prix d’Amérique. Tar han andra raka storloppssegern på söndag? Foto: Jean-Luc Lamaère | Le Trot

En som var anmäld till loppet men som inte kommer till start är Anders Lindqvists egen Wild Love. Hästen har enligt tränaren inte varit till sin fördel i vinter och siktas nu mot nya lopp i mars. Därmed missar hon Prix de Paris som körs söndagen den 27 februari och som var vinterns stora mål.

– Hon har känts fin i träningen men det har inte fungerat i loppen och vi har inte hittat vad som är fel. Nu tar vi det lugnt med henne och siktar mot ett lopp den 5 mars på Vincennes. Sedan hoppas vi vara med i Grand Critérium de Vitesse.

FAKTA

Prix de France (€400.000) – 2100 meter autostart – 13/2

Häst – Kusk – Tränare

 1. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard – Alessandro Gocciadoro
 2. Bahia Quesnot – Junior Guelpa – Junior Guelpa
 3. Délia du Pommereux – David Thomain – Sylvain Roger
 4. Billie de Montfort – Pierre Yves Verva – Sébastien Guarato
 5. Zacon Gio – Jean-Michel Bazire – Jean-Michel Bazire
 6. Flamme du Goutier – Theo Duvaldestin – Thierry Duvaldestin
 7. Cokstile – Gabriele Gelormini – Hansen Erik Bondo
 8. Davidson du Pont – Nicolas Bazire – Nicolas Bazire
 9. Vitruvio – Alessandro Gocciadoro – Alessandro Gocciadoro
 10. Etonnant – Anthony Barrier – Richard Westerink
 11. Power – Éric Raffin – Robert Bergh
 12. Express Jet – Franck Nivard – Tomas Malmqvist
 13. Rebella Matters – Christophe Martens – Jean-Michel Bazire
 14. Chica de Joudes – Alain Laurent – Alain Laurent
 15. Fakir du Lorault – François Lecanu – Mickaël Charuel
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.