Sveriges ledande travtidning
ANNONS

San Moteur vann Prix de Bourbonnais

Foto: THOMAS BLOMQVIST/ TR MEDIA
Håkan Arvidsson var mycket glad efter segern. Foto: THOMAS BLOMQVIST/ TR MEDIA

Under söndag eftermiddag kördes det andra B-loppet Prix de Bourbonnais.
Och då satte San Moteur nosen först och är således inkvalad till Prix d’Amérique.
– Det var för jävla skönt, säger Håkan Arvidsson till Kanal 75.

Publicerad:

För tre veckor sedan gjorde San Moteur sin debut i Frankrike. Han gick ut i Prix de Bretagne och även om det inte blev den placeringen som kretsen kring hästen önskat så gav prestationen mersmak. Så pass att de valde att åka ned ännu en gång med San Moteur för att försöka säkra en plats till Prix d’Amérique. 

Under söndagen var det dags igen, nu i det andra B-loppet Prix du Bourbonnais över distansen 2850 meter. Fjolårsvinnaren av Prix d’Amérique, Hooker Berry, var snabbast ut men San Moteur kom också iväg fint från start, även om hästen fick vandra en bit i tredjespår. Björn Goop körde sedermera fram till täten och släppte till Izoard Vedaquais. 

Med 500 meter kvar var dock Goop mycket noga med att inte sitta fast och gav San Moteur anfallsorder. Och den här gången höll det hela vägen. Efter målgång var ägaren tillika uppfödaren Håkan Arvidsson mycket rörd. 

– Det är otroligt skönt, säger han till Kanal 75 och fortsätter: 

– Jag sprang lika mycket som San Moteur tror jag, men jag slapp uppförsbacken.

Foto: THOMAS BLOMQVIST/ TR BILD
San Moteur satte nosen först i Prix de Bourbonnais. Foto: THOMAS BLOMQVIST/ TR BILD

Efter segern berättar Björn Goop för franska Equidia att han inte satt helt lugn över upploppet.

– Han gjorde ett riktigt bra lopp idag. Mitt på upploppet trodde jag att vi var slagna, men han vägrade släppa någon förbi sig. Han gjorde verkligen sitt jobb. Han var lite väl vass idag, men jag tror att nu lugnar han ned sig lite när han fått göra två lopp. Man ska komma ihåg att han har gjort tuffa resor, över 600 mil de senaste två veckorna. Han gjorde verkligen det bra idag, säger han och fortsätter: 

– Stallet har haft flera egna hästar i Prix d’Amérique, men kanske ingen av den här kalibern. Det finns lite växlar kvar, och det känns som om han är mogen att kanske dra dem snart. Vi får diskutera lite över familjemiddagen ikväll.

San Moteur vann på 1.12,0/2850 meter. Izoard Vedaquais knep andraplatsen före Gu d'Héripré som blev trea. Den svenska stjärnhästen belönades med cirka 550.000 kronor för bedriften.

Foto: THOMAS BLOMQVIST/ TR BILD
San Moteur är nu klar för Prix d’Amérique. Foto: THOMAS BLOMQVIST/ TR BILD

Stallkamraterna gjorde upp

Förutom Prix du Bourbonnais kördes även grupp I-loppet Prix Vincennes för treåriga hästar, det första grupp I-loppet för 2023/2024 års vintermeeting. 

Svenske Fiftyfour hittade till ledningen efter drygt 500 meter, men tempot var högt uppskruvat och över upploppet tröttnade Tomas Malmqvists häst som kördes av Björn Goop

Istället var det William Bigeons King Opera som trots utvändig resa kopplade grepp för Eric Raffin, men utmanades av stallkamraten Kana de Beylev

Strax före mål föll King Opera ur stilen och galopperade, vilket gjorde att segern blev enkel för Kana de Beylev.

Första grupp I-segern för häst och kusk

Efter fyra grupp II-segrar under året var det nog många som gladdes åt stoets första grupp I-seger som alltså nu kom då hon mötte hingstar och valacker.

Det var inte bara Kana de Beylevs första grupp I-seger. Det var även kusken Benjamin Rochards första seger i grupp I-loppsammanhang i sulky.

– Det var väldigt tråkigt att Erics häst galopperade annars hade det blivit en dubbelseger. Det är känslosamt för mig med den här hästen som hade otur mot hingstarna i treåringskriteriet, så det är stort att få slå dem i dag och visa hur bra hon är. Det har varit ett otroligt vintermeeting för mig så här långt och jag är tacksam över att få köra så fina hästar, säger Rochard till Equidia.

Tomas Malmqvists Kobayashi slutade trea efter fin avslutning, Fiftyfour slutade till slut femma. 

Kana de Beylev vann på 1.10,9a/2100 meter. 90.000 euro var vinsten värd.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.