Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Björn Goop och Jerry Riordan i italienska Derbyt

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Jerry Riordan och Santtu Raitala efter segern med Dea Grif i den korta E3-stofinalen i Örebro. Nu tar samma gäng sikte mot det italienska Derbyt. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Det är tolv år sedan en svensktränad häst vann det italienska Derbyt. På söndag testar både Björn Goop och Jerry Riordan i kvalloppen och Goop har även med ett sto i Oaks del Trotto.

Publicerad:

Det blir tre försök i Derby Italiano, där de fyra främsta går vidare till finalen den 8 oktober med en samlad prissumma på 800.000 euro.  Redan klara för den finalen är flerfaldige grupp I-vinnaren Dimitri Ferm (e. Nad al Sheba) och Alessandro Gocciadoro-tränade Dundee As (e. Maharajah). Den färske EM-guldmedaljören vill dock ha med fler finalhästar och selar ut hela sju treåringar i de tre försöksloppen.

Sverige då? Jo, Jerry Riordan spänner bågen med E3-finalvinnaren Dea Grif (e. Varenne) genom att gå ut mot hingstarna istället för Oaks del Trotto. Precis som i E3-finalen blir det finske kusken Santtu Raitala som sitter i sulkyn. Björn Goop åker själv ner till Rom för att köra Dareios di Poggio (e. Father Patrick) i det andra försöket (spår fem). Hästen har hittills tagit tre vinster på åtta starter och tjänat 265.098 kronor. I försöken handlar det om 2100 meter med bilstart samt ett förstapris på 7.820 euro. Senast en svensktränad häst vann Derby Italiano var Lutfi Kolgjini-tränade Nadir Kronos 2010.

I Oaks del Trotto (Derbystoet) för treåriga ston står svenskhoppet till Goop-delägda Doyourbest (e. Walner), som numera tränas av Marco Smorgon. Tidigare i sommar slutade hon tvåa i grupp I-loppet Gran Premio Citta di Napoli och nådde förra året samma placering i Gran Premio Anact. Så hon är härdad i tuffa italienska gäng sedan tidigare och körs förstås av Björn Goop. Det blev spår sex i det andra försöket av tre.

Här finns startlistorna till italienska Derbyt och Oaks del Trotto.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.