Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Frick lägger på ett kol mot tusen

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Kajsa Frick jublar efter en vinst. I år är hon än så länge utan seger efter 26 starter som kusk. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Kajsa Frick säger att det gått trögt på sistone. Men någon gång ska den komma, den där hett eftertraktade triumfen så att hon verkligen blir den första kvinnan att vinna tusen segrar i Sverige.
– Det är 32 segrar kvar och jag har sagt hela tiden att innan jag fyller 50 ska jag uppnå det stora målet. Nu måste jag lägga på ett kol.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Kvinnorna tar för sig mer och mer i travet men trots att man kan räkna upp en rad framstående kvinnliga kuskar har ingen nått drömgränsen 1000 segrar. Kajsa Frick, 48 år i mars, är den som ska göra det i närtid. Ner till den kvinnliga kusktvåan är det långt. 

Rättvikstränaren står på 968 segrar och tycker att hon just står och stampar. I fjol vann hon 18 lopp, året dessförinnan 15. Åren 2021 och 2020 fick hon segerdefilera skapliga 27 gånger per år.
– Det är klart att det skulle vara speciellt att bli den första kvinnliga kusken i Tusenklubben. Det är ju en mansdominerad sport vi håller på i. Samtidigt det görs ingen skillnad, som det är i nästan alla andra idrottsgrenar, på män och kvinnor. I travet tävlar både ung och gammal, kvinnor och män på lika villkor. Hästen gör jobbet. Men konkurrensen har blivit så mycket hårdare helt enkelt och det är stentufft att hävda sig mot duktiga catchdrivers, säger hon.

Kommer från en stor travfamilj

Att jämföra sig med pappa Leif Witasp och morbror Jim Frick har hon aldrig gjort. År 2003 plockade Kajsa Frick ut sin A-tränarlicens och hon har hela tiden drivit eget och kört sina egna hästar. I dag har hon 34 hästar på träningslistan.

Hon har hela sin verksamhet förlagd till travbanan i Rättvik. Systern Katrin Frick och pappa Leif Witasp, som jobbar sig tillbaka efter en hjärnblödning, håller till hemma på gården i byn Nittsjö i Rättviks kommun.
– Jag har många unga hästar i stallet och några är bra utan att kanske vara extra-extra. Med tanke på att vi inte har djuren som kostar multum har vi bra material att jobba med och som kan tjäna sina pengar när de kommer ut, säger Kajsa Frick.

Tog första segern på 18-årsdagen

Förutom stora segrar med egna hästar är tusen segrar som kusk drömmålet. Den allra första kom med hästen Jenny Bar på hennes 18-årsdag på Östersundstravet.
– På den tiden skulle man ha fyllt 18 år innan man fick köra och en granne hemma i Nittsjö där vi bor tränade den hästen. Jag vet att jag hade springspår och träffade väl helt okej och fick dödens. Sedan satt jag och kontrollerade fältet tyckte jag och det blev ganska enkelt. Det var fantastiskt att åka ända till Östersund på min 18-årsdag för att jag skulle få vinna, säger hon.

Den minnesvärda vinsten med Alberto Ray

Karriärmässigt är det flera segrar och hästar som betytt mycket för henne. En känslomässigt jättestor seger hon väljer att nämna är den i klass II på V75 med Alberto Ray hemma i Rättvik i augusti 2022. 
– Allting stämde och jag vann med en häst som jag både fött upp och haft hand om hela vägen sedan dag ett. Det bara bubblar inom en då.

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Den känslomässiga segern med Alberto Ray hemma på Rättvikstravet 2022. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Kajsa Frick kör inte lika många lopp som förr och segrarna kommer inte tätt. Hon säger att hon drabbas av dåligt självförtroendet emellanåt. Att hon kan bli arg på sig själv ibland efter något lopp.
– Jag tycker att jag är en bra startkusk i voltstart, med springspår och så brukar faktiskt vara bra på det. Men det har blivit med åren att jag kört för snällt. Inte så att jag ställer på i spåren utan kanske tänker lite extra och så försvinner chansen. Jag måste jobba fram lite mer jävlar anamma som jag hade förr. Annars jobbar jag för jäkla mycket emellanåt i verksamheten och på sistone har det varit liten utdelning. Men det är tur att jag är tjurskallig, så det här ska gå.

Det är drygt två år till hon fyller 50 år.
– Jag har sagt hela tiden att innan jag fyller 50 ska jag uppnå det stora målet. Jag hoppas att jag får vara frisk bara, så ska jag ta de där segrarna och nå tusen.

– MIKAEL WIKNER/KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.