Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kolgjini till 2 000

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Sommaren 2018 passerade Lutfi Kolgjini 3 000 tränarsegrar.
I dag på Jägersro nådde en av sportens mest färgstarka en ny milstolpe: 2 000 kusksegrar.

Publicerad:

Lutfi, född 1959, växte upp i forna Jugoslavien som en följd av föräldrarnas beslut att fly kommunismen i Albanien. En tid senare flyttade familjen till Malmö där “Ludde" så småningom fastnade för hästar och trav. Fenomenet Viking Kronos byggde upp Kolgjinis rörelse och 2018 blev han den åttonde svenska tränaren att ta 3 000 segrar.

De senaste åren har han dragit ned i dubbel bemärkelse: Han kör inte alls lika många lopp längre och sonen Adrian har tagit över träningsverksamheten.
En speciell milstolpe har dock hägrat – och kanske varit anledningen till att han fortfarande kör lopp då och då.

I dag nådde han den milstolpen: 2 000 segrar. Passande nog gjorde han det bakom sonen Adrian Kolgjinis Neelix. Han körde resolut till ledningen och sedan var ekipaget aldrig i fara och vid målgång gjorde “Ludde” en segergest. Många av de 2 000 kusksegrarna är tagna med egenuppfödda, tränare och ägda hästar. 

Tränarpension nästa år

– Det känns bra att nå 2 000 segrar och sedan sluta. Jag har ju trappat ned de senaste åren och har två körskickliga grabbar i Adrian och Dante som kör loppen. Nästa år tar jag ut tränarpension, säger Kolgjini till Svensk Travsport.

Bland hans främsta segrar som kusk utmärker sig storlopp som E3, StoChampionatet, Derbyt, Hugo Åbergs Memorial, Sprintermästaren, Kriteriet samt ett flertal internationella storlopp.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS