Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Rekordhandikappen” – en annorlunda kallblodssatsning

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Tangen Haap och Erik Adielsson vid seger i Unionskampen på Färjestad 2021. Den 23 maj inleds en breddsatsning för kallbloden på Färjestad med annorlunda propositioner. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Travbanorna i regionen Värmland och Dalsland kommer under perioden maj–september prova ett nytt koncept för kallbloden. Det liknar norska ”tidslöp” och tar hänsyn till hästarnas rekord istället för intjänade pengar.

Publicerad:

Det handlar bara om ett litet test, då fem lopp under breddloppsdagar är inplanerade. Premiär för ”rekordhandikappen” sker på Färjestad den 23 maj.

– Vi hoppas att testet kommer falla väl ut med välfyllda och jämna lopp som upplevs stimulerande för såväl våra aktiva som travspelare. Vi har en mindre kallblodspopulation i vår region, men har en hel del hästar med rekord mellan 1.29-1.37 voltstart och inom det intervallet kommer våra testlopp att skrivas ut. Om vi lyckas med testet ur sportslig synvinkel ser vi framöver att det kan finnas fler varianter att prova utifrån hästens nuvarande form och nivå, snarare än historiskt intjänade pengar, säger Ken Karlsson, sportchef på Färjestadstravet i ett pressmeddelande.

”Rekordhandikappen” blir en del i det nystartade samarbetet ”Travrikelyftet”. Banorna i region Värmland och Dalsland har lanserat detta koncept för att utveckla aktiva och hästar ytterligare, där det gemensamma målet är att få fler hästar till start.

– Rätt utfört i framtiden finns även ett hållbarhetsperspektiv där vi kan förlänga hästarnas karriärer, få en bättre andrahandsmarknad och därmed stimulera till nya kallblodsägare, fortsätter Ken Karlsson.

Just nu är inte Svensk Travsports datasystem anpassat för anmälning till sådana här speciallopp, utan det får göras manuellt under testperioden.

Fotnot: Travbanorna i region Värmland och Dalsland är Färjestad, Årjäng, Åmål och Arvika.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.