Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tjomslands första triumf i svenska derbyt

Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
Tekno Odin på Solvalla vid ett senare tillfälle. Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD

Det hände...
...för elva år sedan: 5 augusti 2012.

Publicerad:

Öystein Tjomsland är en maktfaktor inom kallblodssporten och 5 augusti 2012 är en dag han förmodligen aldrig kommer glömma. Då lotsade han nämligen Tekno Odin först i mål i Svenskt Kallblodsderby i Östersund.

Segern var inte bara Tjomslands första i loppet. Den togs överlägset från ledningen och dessutom med två stallkamrater på övriga pallplatser. Tekno Odin vann på 1.22,9a/2140 meter före Eikdölen och Vestpol Dennis.

Tekno Odin utvecklades till ett av de bästa kallbloden genom tiderna. Han vann 72 av 122 lopp och sprang in över 11,1 miljoner svenska kronor. I dag är han avelshingst och har lämnat hästar som Tekno Eld och B.W.Rune.

Efter Tjomslands första svenska derbyseger dröjde det några år innan nästa. Men 2018 var det dags igen med Philip Ess och efter det har det bara fortsatt. Öystein Tjomslands hästar har vunnit Svenskt Kallblodsderby de fem senaste åren: Philip Ess, Nordsjö Odin, Havglimt, Tangen Bork och Tangen Minto heter vinnarna i tur och ordning.

2020 blev ett speciellt år för Tjomsland. Han startade fem hästar fördelat på Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet. Utdelningen blev maximal med seger, genom Havglimt, och en andraplats i Derbyt samt alla tre pallplatser i Derbystoet där Norheim Borka var den som lyckades allra bäst.

– Det har gått otroligt fint för oss. Han var enormt bra och vann väldigt enkelt, sade Öystein Tjomsland till Travronden efter segern med Havglimt.

I år har Tjomsland alltså chansen på sjätte raka derbysegern. Efter den senaste med Tangen Minto gav han sin syn på framgångarna.

– Den här sporten är så konkurrenskraftig att man måste gå ner på detaljnivå för att vara framgångsrik. Lyckligtvis har vi fått till en bra verksamhet med goda framgångar de senaste åren, sade han. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.