Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Toppjockeyn Antoine Wiels har ridit sitt sista lopp

Foto: Jean-Luc Lamaère/Le Trot
Antoine Wiels vid årets seger i Prix de Cornulier med Thierry Duvaldestins Flamme de Goutier. Foto: Jean-Luc Lamaère/Le Trot

För två månader sedan vann Antoine Wiels världens största montélopp Prix de Cornulier med Flamme du Goutier. Nu berättar stjärnjockeyn att han har ridit sitt sista lopp.

Publicerad:

I en intervju med Le Parisien berättar 33-åringen att bakom beslutet ligger problem med vikten. Inför Prix de Cornulier gick han på en strikt diet för att klara att rida så nära vikten 65 kilo som möjligt.

– Jag klarar inte av att jojo-banta längre. Det är för svårt. Med min sadel närmar jag mig 70-kilossstrecket.

I Frankrike har man sänkt minimivikten med två kilo och Antoine Weils känner att han inte längre kan ge hästarna rättvisa förutsättningar.

– Den nya minimivikten gör det för svårt. Ute på sommarbanorna i landet är det dessutom fria vikter och det gör det svårt att konkurrera. Jag skulle bli tvungen att ge 15 kilos handicap till vissa. Det går inte.

Genom karriären har Antoine Wiels tagit 1137 segrar där årets seger i Prix de Cornulier med Thierry Duvaldestins Flamme de Goutier är den största. Tillsammans har ekipaget vunnit ytterligare tre grupp 1-lopp under sadel.

– Det blev i alla fall en stor sorti. Jag hade lovat Thierry att hålla vikten, och jag åt bara ett mål mat om dagen. Efter loppet åkte jag på semester - och gick upp fyra kilo på en vecka.

Antoine Wiels fortsätter som anställd hos Jean-Paul Marmion. Ny ryttare till Flamme du Goutier spås bli 27-årige Florien Desmigneux som redan rider åt tränaren Thierry Duvaldestin.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.