Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Godkänd montéprestation krävs i Monté-SM

Foto: Privat
Nathalie Blom. Foto: Privat

Tidigare har hästar kunnat vara med i Monté-SM oavsett om hästen startat i disciplinen eller inte. Nu ändras den regeln. Från och med i år krävs minst ett godkänt lopp eller kvallopp.

Publicerad:

Huvudregeln inom montédisciplinen säger att hästar som tjänat minst 200.000 kronor inte behöver gå ett montékval innan de startar under sadel för första gången.

För Monté-SM, som ofta ingår på V75-spelet, kommer ett undantag att göras. För att vara med i Monté-SM krävs det från och med i år att hästen gjort minst en godkänd montéprestation i karriären.

Nathalie Blom är både aktiv inom montédisciplinen samt ledamot i Svensk Monté Riksorganisation.

– Det har funnits flera exempel på hästar som fungerat bra i vagn, men som inte fungerar alls i monté. Jag tycker att det här beslutet är bra och schysst mot alla parter. Det gäller stora pengar, både i prispengar, men också spelmässigt. Vi har diskuterat frågan och det har inte varit någon som tyckt annorlunda, säger Nathalie Blom.

Svensk Travsports t f sportchef Per Wetterholm ger sin syn på beslutet på förbundets hemsida.

– Vi tycker det är värdefullt att montésporten får synas på bästa sändningstid ihop med de övriga SM-loppen. Samtidigt är det förstås önskvärt att spelarna inte känner onödig osäkerhet inför Monté-SM. Därför skärper vi propositionen något och lägger till att alla SM-hästar tidigare ska ha gjort minst en godkänd montéprestation, i kval eller lopp. Vi vill berätta detta redan nu så att tränarna till eventuella kandidater för Monté-SM kan planera sommarens matchning på ett så bra sätt som möjligt.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.