Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jonathan Carré inför monté-SM med Mindyourvalue W.F.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Jonathan Carré hoppas på seger i monté-SM. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Landets bästa ryttare på landets bästa montéhäst.
På lördag strålar Jonathan Carré och Mindyourvalue W.F. samman för första gången - som storfavoriter på V75.
- Det har varit mitt stora mål att vinna det här loppet. Jag hoppas att det är dags nu, säger den franske mästerryttaren inför monté-SM.

Av: Kanal 75
Publicerad:

SM-dagen på Åby innebär en annorlunda omgång för alla som spelar på V75.

De vanliga klasserna ersätts nämligen av inte mindre än sex svenska mästerskap som ska avgöras inom kupongen. Ett avgörs dessförinnan, monteryttar-SM – för landets främsta ryttare. Regerande mästare är Jonathan Carré vilket är helt i sin ordning med tanke på hur utvandraren från montésportens hemland tagit över tronen bland ryttarna i sitt nya hemland.

I fjol vann han montéligan med 47 segrar, närmast före Emilia Leo på 39.

I år har dominansen varit ännu tydligare då Carré inför onsdagens ritter på Solvalla redan vunnit 44 lopp i sadeln, mer än dubbelt så många som närmast jagande Christina Hande.

– Jag är jätteglad över framgångarna, jag vill bli bäst i Sverige. Om jag gör något så vill jag försöka att bli bäst, jag är en vinnarskalle. Men framgångarna i år har varit fantastiska, jag trodde aldrig att det skulle kunna gå så bra, säger Carré.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Jonathan Carré, Sveriges dominant inom montésporten. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Obesegrad under sadel i Sverige

Sin överlägsenhet till trots har Carré inte varit lika lyckosam i de allra största loppen.

Segern i Montéeliten på Solvalla 2019 på Aigle Jenilou är den enda i lopp på samma nivå som monté-SM, där förstapriset är en kvarts miljon kronor.

I fjol slutade Carré femma på Hector Boko – långt bakom vinnande Mindyourvalue W.F. Året innan knep han tredjepriset på Chianti.

– Det har varit mitt stora mål att vinna det här loppet, säger Carré som i år alltså får chansen att sitta upp på titelförsvararen, storfavoriten och hästen som tvivels utan kan kalla sig Sveriges främsta montéhäst de senaste åren.

Detta eftersom han under flera säsonger hävdat sig i de allra tuffaste montéloppen på Vincennes där han tjänat lejonparten av sina dryga tio miljoner på priskontot.

På svensk mark har Mindyourvalue W.F. mestadels tävlat för sulky där han är en duglig gulddivisionare, men de tre gånger han fått prova sin specialgren har konkurrenterna varit chanslösa.

Samtliga starter har skett på just Åbytravet där hästen förutom fjolårets SM-seger utklassat konkurrenterna i Åby Monté Trophy två år i rad.

Nu är Robert Berghs ståtlige nioåring på jakt efter att nå miljonen insprunget under sadel även på svensk mark och för första gången får Jonathan Carré chansen att sitta upp.

Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
Mindyourvalue W.F. har tävlar framgångsrikt i monté tidigare - men aldrig med Carré. Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD

Full koll på konkurrenterna

Ett val man kan göra när man dominerar sin sport på samma sätt som Carré gjort de senaste åren och hamnat i en position där ”alla” vill ha ens tjänster.

– Det har blivit mer och mer så, men det gäller inte bara tränare utan även ägare som ofta undrar om jag kan rida, förklarar Carré som i detta fall sannolikt hade halva fältet att välja och vraka på, då han ridit hästarna antingen i lopp eller träningsjobb.

Att valet föll på Mindyourvalue W.F. är en självklarhet om man ser till vad hästarna presterat på banan och vetskapen om konkurrenterna gör att Carré torde vara den bäst skickade att bedöma vem som kan tänkas utmana.

– Jag tror M.T.Joinville, han var väldigt bra senast på Bergsåker och är en häst jag tycker mycket bra om. Linus Boy är också i bra form, tipsar Carré som ändå tror sig sitta på bästa hästen.

– Jag hoppas det. Tittar man på senaste loppet han gjorde i monté, då var han grym. Han kan bli svår för de andra om han är lika bra som då. Hästen har aldrig förlorat på Åby, vi får hoppas att det håller i sig även när jag rider, säger Jonathan Carré.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.