Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det kom till och med glädjetårar"

Foto: Thomas Gustafsson/Foto-Mike
Astrid Smedröd jublar vid segern i Årjäng ponnytavets första tävlingsdag efter coronastoppet. Foto: Thomas Gustafsson/Foto-Mike

Ponnytravet är igång efter att ha varit pausat på grund av coronaviruset.
Tolvåriga Astrid Smedröd från Eskilstuna åkte på långresa till Årjäng och vann direkt i årsdebuten med Chocolate Chip.
– Jag började gråta glädjetårar när jag märkte att vi skulle vinna loppet, säger hon.

Publicerad:

28 mars kom beskedet att Svensk Travsport tillsammans med Svenska Ponnytravförbundet pausar verksamheten på grund av coronaviruset. I mitten av juni återupptogs tävlandet och Årjäng var en av banorna som premiärkörde.

För Astrid Smederöd från Eskilstuna har väntan varit lång även om hon sett fördelar med det påtvingade upplägget.

– Det har varit skönt att träna sina hästar lite extra, säger hon.

Mamma Karin poängterar att ett initiativ från Sundbyholms travskola varit uppskattat.

– Under uppehållet arrangerades det en kurs där vi åkte ned varje lördag och barnen fick träna startmetoder vilket var väldigt bra. Astrid fick träna sin shetlandsponny, Chocolate Chip, ihop med russen vilket nog sporrade honom, säger Karin.

“Glädje när man lyckas”

Ja, för någon ringrost tycktes inte funnits i årsdebuten. Över distansen 1100 meter startade Astrid med 100 meters tillägg och hade en tydlig plan.

– Köra ute i fjärdespår, han är som bäst när han inte har hästar framför som bromsar upp farten. Jag är alltid lite nervös inför tävlingarna men jag kände att han var på topp.

Segermarginalen blev fem längder.

– En otrolig känsla, det kom till och med glädjetårar. Det gör det varje gång det går så bra. När man tränat och kämpat själv med en häst är det glädje när man lyckas och just ”Chippen” hade inte vunnit på tre år vilket gjorde det extra kul.

“Två olika hästar”

Utöver 16-årige Chocolate Chip, som vunnit i nio av sina 168 starter, tränar hon även femåriga stoet Emmeros Louise som är i början av sin karriär.

– Det är två väldigt olika hästar vilket är roligt. ”Chippen” är väldigt framåt och blir aldrig trött, ”Louise” är en glad häst som är galoppbenägen och man måste vara väldigt noggrann när man kör henne.

FAKTA

Astrids tre bästa minnen

  1. Min första seger.
  2. När Chocolate Chip sprang under 2.30 för första gången.
  3. När jag fick äran att börja träna Emmeros Louise.

I sex-sju år har familjen haft ponnytravare.

– Jag har tidigare arbetat inom ridsporten och har ridlärarutbilning medan Astrids pappa är hovslagare, så hästintresset är omfattande i familjen. Första gången barnen satt på en häst var de nog inte mer än något år, säger mamma Karin.

Astrids syster håller inte längre på med ponnytrav, däremot är det delvis hennes förtjänst att Astrid håller på.

– Mina sysslingar började på travskolan liksom min syster och därefter hängde jag på och blev fast, säger hon.

• Hur ser sommaren ut för dig nu?
– Mycket tävlande! Jag ska leta upp lopp till ”Chippen” som verkligen passar medan ”Louise” mest är med för att utvecklas och få ytterligare rutin.

• Vad drömmer du om i framtiden?
– Att det ska gå bra med mina hästar, med ”Chippen” är målet att komma med i Mini-Elitloppet och framöver ska jag börja med Gotlandsruss (Kat. B-ponny, reds. anm.) eftersom man får börja med det samma år som man fyller 13 år. När jag har åldern inne så vill jag börja med stor häst, pappa har varit travkusk så jag skulle vilja träna stor häst tillsammans med honom. Så jag har ganska många planer!

• Vilka förebilder har du?
– Erik Adielsson…och så Emilia Leo inom montén. I förra veckan anordnades ett läger på Sundbyholm och dessutom tävlingar i söndags och Astrid tog en andraplats med “Chippen” samt en femteplats med “Louise”.

– Under lägret var jag där hela dagarna där vi bland annat kört banjobb tillsammans, det har varit roligt.

“Det blir som en minisemester”

När säsongen är i gång innebär det ibland långa resor till travbanorna, något som mamma Karin inte har något emot.

– Årjäng var en lång resa, för ett lopp! Men, det blir som en minisemester och det är väldigt bra kvalitetstid med sina barn. Det går att utnyttja restiden till att umgås och samtidigt vara med i med- och motgång.

Kanske är det Astrid som i framtiden tar med sig föräldrarna på tävlingar när hon kuskar runt? Planer inför framtiden tycks inte saknas.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS