Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Speciella minnet av Järvsöfaks: "Det var en magisk kväll"

Foto: Lena Emmoth/Claes Kärrstrand/TR Bild/Montage
Kevin Oscarsson har ett speciellt minne av Järvsöfaks. Foto: Lena Emmoth/Claes Kärrstrand/TR Bild/Montage

Kevin Oscarsson har tidiga minnen av Järvsöfaks. Som tioåring vann han ponnylopp samma tävlingsdag som Järvsöfaks satte världsrekord – och fick vara med och leda defileringen till rekordloppet.

Publicerad:

Järvsöfaks har berört en hel travvärld med en fantastisk karriär. Kevin Oscarsson har ett minne av det mer speciella slaget. Vid sidan av pappa Jim, mamma Susanne och syster Natalie var travet tidigt en självklarhet för honom.

När Kevin Oscarsson var tio år gammal skyndade familjen sig till Gävletravet den 12 juli 2005. Det skulle bli en kväll att minnas.

– Jag kommer ihåg att det var mycket den dagen. Det var rätt stressigt. Mamma hämtade mig från skolan och vi åkte till Gävle, säger han.

På Gävletravet vankades det ponnylopp med familjens shetlandsponny Smedens Speed-Ida. Ett då sexårigt sto som visade gott kunnande på tävlingsbanan. Hon summerade sedermera karriären med 16 segrar och en andraplats på 18 starter. Denna kväll var det ingen diskussion. Segermarginalen skrevs till många längder – i sulkyn satt Kevin Oscarsson.

– Hon var speciell. Vi värmde mycket eftersom hon strulade och balanserade om och hade oss. Hon var en väldigt snabb häst, men var rätt svår och hade nära till passgång. På den tiden hade vi ett par ponnyhästar som var bra och när den här fungerade var hon överlägsen sina konkurrenter. Men jag kommer inte ihåg så mycket av själva loppet, säger han.

Desto mer minns Kevin Oscarsson av den fortsätta tävlingskvällen. Det var ju den här kvällen Järvsöfaks skulle sätta världsrekord över sprinterdistans – och Kevin fick vara en del av defileringen.

– Om jag inte minns helt fel fick vi vara med och leda defileringen. Jag var intresserad av storhästarna redan då och jag kommer ihåg att det var mycket surr kring det här loppet och kring Järvsöfaks. Han gick med några specialskor och jag minns att jag frågade pappa om dem.

Kevin Oscarsson berättar om den speciella stämningen som var på stallbacken.

– Det var en magisk kväll. Vädret var fantastiskt och verkligen alla ville att han skulle lyckas. Även om jag var liten då kommer jag ihåg hur alla verkligen ville att han skulle klara av det. Alla jobbade in och hjälpte honom under loppet. Han var verkligen folkets häst. Han var stor för oss små, men han var även stor för de stora proffsen. Det är väldigt få som lyckas få den stämpeln. Det säger mycket om vad han var för sorts häst och hur stallet presenterade honom. Jag tror att det blir svårt för någon häst att komma upp i hans nivå.

• Hur kommer du att minnas Järvsöfaks?
– Nu när jag jobbat i travet i ett par år har jag märkt ännu mer hur stor och viktig han varit för travsporten som varumärke. Det var inte bara att han vann lopp utan han har varit med på många tillställningar och visat upp sig. Sedan var han en otroligt vacker och cool häst. Han var med på högvakten och på hästgalan och han bara stod där lugn och fin bland en massa folk. En drömhäst.

• På tävlingsbanan då, vilket är ditt starkaste minne av honom därifrån?
– Det är det loppet i Gävle. Jag minns mycket av det. Sedan har jag suttit och kollat på Youtube och sett alla stora lopp han vunnit. Han var en sådan häst som gjorde att alla ville att han skulle lyckas.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.