Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Här är deltagarna i Travrondens Guldklocka

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
I fjol var det Anders Eriksson som vann Travrondens Guldklocka. Vem vinner i år? Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Här är årets finalister i Travrondens Guldklocka 2020, som sker i samarbete med Aldebaran Park, Harness Racing Australia och Solvalla.

Publicerad:
Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD
Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD

Magnus A Djuse, född 2000

Till vardags hos Mattias Djuse, har haft en kometkarriär de senaste två åren. För tre år sedan körde han 150 lopp – numera tillhör han Sveriges yppersta elit. Magnus A Djuse har kört in över 17 miljoner kronor i år och var den som tog hem grundserien i Travrondens Guldklocka.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Mats E Djuse, född 1998

Har förbättrat sina siffror rejält i år, bland annat genom att visa fina körhänder bakom arbetsgivare Jan-Olov Perssons kallblod. Segerprocenten ligger på tolv, han har kört in över 13 miljoner kronor och han har deltagit i över 1 300 lopp. Slutade tvåa i finalen av Travrondens Guldklocka i fjol.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Anders Eriksson, född 1990

Är fjolårets vinnare av Travrondens Guldklocka. Jobbade heltid fram till september månad hos Svante Båth, men har nu egen tränarrörelse. Därmed är det här också sista året han kan delta i finalen. Eriksson vann Lärlingseliten under elitloppshelgen, och fick även köra Svensk Uppfödningslöpning den 21 november.

Foto: MIKAEL WIKNER
Foto: MIKAEL WIKNER

Malin Friman, född 1986

Åländskan som arbetar hos Rauno Pöllänen, på Gävletravet. Ligger sedan ett par år tillbaka stadigt på mellan 110-150 lopp körda per år. Största segern så här långt i år kom i just ett av loppen ingående i Guldklockans grundserie, med Barbro Carlssons Arctic Don. Detta är hennes sista chans att ta hem Travrondens Guldklocka.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Marcus Lilius, född 1997

Har gått från 149 körda lopp 2019 till att närma sig 500 lopp i år. Han har mer än tredubblat summan av inkörda prispengar sedan tidigare och har tagit 40 segrar. Tidigare rekordet under var i fjol – 13 Segrar. Lilius tog bland annat hand om Racing Brodda hos Mattias Djuse men sedan ett tag tillbaka arbetar han hos Jörgen Westholm.

Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

Isac Lindberg, född 1994

Körde sitt första lopp i mars 2017 och har sedan dess stadigt tagit större och större plats. I år fördubblar han fjolårets siffror gällande antal körda lopp och inkörda prispengar. Han arbetar hos mamma Åsa och i stallet finns bland annat Ace To Play som han tagit sex av karriärens 18 segrar tillsammans med.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Andreas Lövdal, född 1996

Har verkligen utvecklats rejält som kusk det senaste året. 2016–2018 körde han drygt 100 lopp – i år har han kört närmare 150. Lövdal har tagit 19 segrar i år och han själv har nämnt att självförtroendet kommit med rutinen. För första gången kliver Timo Nurmos försteman över en miljon kronor inkört under ett år.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Maxime Marais, född 1989

Fransmannen som stadgat sig i Sverige. Han arbetar till vardags hos B-tränaren Christer Otterström,där han har en slags förstemansroll. Maxime Marais har kört 28 lopp i år och tagit fem segrar. För tre år sedan deltog han i 118 lopp och körde in drygt 760 000 kronor.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Kim Moberg, född 1996

Jobbar hos pappa Svante Båth där hon har sju passhästar. Hon går mot sitt bästa år någonsin – redan nu har hon slagit 2017 års segerantal. Då tog hon 25 vinster, nu är hon uppe i 29. Största segern hittills i år är den med Quarcia i Fillies And Mares.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Ida Riesterer, född 1998

Arbetade fram till för någon månad sedan hos Jörgen Westholm. Numera har hon "flyttat hem" till familjeverksamheten som mamma Ulrika står för. Ida Riesterer har vunnit tre lopp i grundserien, alla med hästar från tidigare arbetsgivaren. De två senaste åren har Riesterer en segerprocent på elva procent.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Janina Seppälä, född 1986

Är en av de segerrikaste kuskarna i startfältet, men det som ponnykusk. Hon var dominant inom ponnysporten under många år, men sedan en tid tillbaka är det stor häst som gäller. Även om hon haft perioder då hon inte kört alls. Årets 42 lopp är klart flest under ett år under hennes karriär. Janina Seppälä  jobbar hos Liselotte Olsson.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Elias Strandberg, född 1993

Bedriver verksamhet tillsammans med sin sambo Johanna K Karlsson och de har 16 hästar i träning. Med hemmabana Gävletravet har Elias Strandberg haft fina framgångar genom åren, inte minst med hästar tränade av Bernt-Ove Johansson. Strandberg går mot sitt bästa år någonsin i inkörda pengar.

FAKTA

Förutsättningar inför finaldagen

Beroende på placering i grundserien går kuskarna in med olika mycket poäng inför finaldagen. Poängen i grundserien räknas som ett försök.

Poäng inför finaldagen:
25 - Magnus A Djuse
12 - Anders Eriksson
9 - Ida Riesterer
7 - Mats E Djuse
5 - Kim Moberg
3 - Andreas Lövdal
2 - Marcus Lilius
2 - Elias Strandberg
2 - Maxime Marais
2 - Isac Lindberg
2 - Janina Seppälä
2 - Malin Friman

Hästarna i försöken delas in i två grupper, A- och B-hästar. Varje kusk får köra en A-häst och en B-häst. I finalen får den som samlat ihop mest poäng sammantaget i grundserien och försöksloppen välja häst först, därefter får den kusk med näst mest poäng välja och så vidare.

Poängsystem i försöksavdelningarna är: 25 poäng till vinnaren, 12 poäng till tvåan, 9 poäng till trean och därefter 7-5-3 samt 2 poäng till övriga ekipage som genomfört en godkänd prestation.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.