Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fem nya namn i Hall Of Fame

Readly Express, Robert Bergh och Timo Nurmos är de nya svenska namnen i Hall Of Fame. Från Norge väljs Jomar Blekkan och Liv Haslie in.

Publicerad:

Travsportens Hall of Fame startade 2007 med Sören Nordin och Ulf Thoresen som de först invalda. Totalt är det nu 65 invalda.

 – Det är klart att jag känner mig stolt. För att nå hit går det inte bara att gnugga på, utan det gäller att vinna storlopp ibland också, säger Robert Bergh i Nordiska Travmuseets intervju med honom i samband med utnämningen.

Han blir vid 53 års ålder den tredje yngsta att bli invald efter Björn Goop och Örjan Kihlström

Timo Nurmos lyfter en annan utmärkelse som sin “största”. 

– Bland det som jag är mest stolt över var när jag blev Årets Tränare i Sverige. Jag är även mycket stolt över mina tränarchampionat på Solvalla, och även på andra banor i Sverige, samt naturligtvis är det väldigt hedrande att ha blivit invald i Hall of Fame, säger Timo Nurmos i Nordiska Travmuseets intervju.

Han väljs in samtidigt som hästen han vann en av sina största segrar med: Readly Express.

– Självklart var Readly Express seger i Prix d'Amérique helt fantastiskt. Man kände sig som en rockstjärna när man blev hyllad framför 40 000 människor i publiken på Vincennes, säger Nurmos.

Liv Haslie var Norges första kvinnliga travtränare. Hon har hunnit bli 80 år men är fortfarande aktiv. På frågan om hur man sammanfattar ett helt liv med häst och trav svarar hon:

– Som ett äventyr, att jag har lyckats försörja mig på min passion och hobby. Livet med hästen har varit – och är fortfarande – underbart. Som tidigare nämnt är jag lika glad varje morgon när jag vaknar och kan gå till stallet, säger Liv Haslie.

Jomar Blekkan, 68, har tre decennier i travet bakom sig.

– Jag sätter de två nationella mästerskapen högst, tillsammans med äran att bli invald i Hall of Fame, säger Blekkan som med 4.550 segrar fortfarande har drömmen kvar:

 – När jag var 60 trodde jag att 5.000 var ouppnåeligt. Nu är jag inte så säker, säger Blekkan.

Texten uppdateras.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Readly Express lever numera livet som avelshingst på Menhammar. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
FAKTA

Readly Express: motivering

Han föddes till stjärna och infriade alla förväntningar och mer därtill. Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Derby var bara början på en karriär som kröntes med en fantastisk seger i Prix d’Amérique och avslutades med ett gripande avsked framför elitloppspubliken på Solvalla.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Robert Bergh. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
FAKTA

Robert Bergh: motivering

Robert Bergh har under 30 år som A-tränare kontinuerligt tagit fram stjärnhästar och visat både en imponerande bredd och toppar. I Sverige har han vunnit nästan allt som går att vinna och även tagit för sig bra utomlands. Vid 53 års ålder tillhör han fortfarande Sverigetoppen och med sina över 5.000 tränarsegrar är han nu värd att ta steget in i travsportens Hall of Fame. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Timo Nurmos. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
FAKTA

Timo Nurmos motivering

Timo Nurmos har en lång och framgångsrik karriär bakom sig där han år efter år har tränat fram nya stjärnor och radat upp segrar i de största loppen. Framför allt på unghästsidan har finländaren häpnadsväckande resultat genom hela tio kriteriesegrar och nio vunna derbyn. Nurmos hästar kännetecknas av att ständigt ha en exceptionell hög segerprocent. Hans framgångar präglas av en noggrannhet och målmedvetenhet som har gjort honom till en av de främsta tränarna genom tiderna. Timos nyfikenhet och ständiga förmåga att vilja fortsätta att utvecklas har gjort att han har varit fast förankrad i den absoluta toppen i ett par decennier. 

Foto: TR BILD
Jomar Blekkan och Liv Haslie. Foto: TR BILD
FAKTA

Jomar Blekkan och Liv Haslie motiveringar

Jomar Blekkan

Jomar Blekkan har i tre decennier varit en suverän inom centralnorsk travsport. Det har gett honom över 4.550 segrar, fjärde flest i Norge. Bland dem finns tio derby- och åtta kriteriesegrar i Norge och Sverige. Han har vunnit 42 banmästerskap, tagit fyra NM och två nationella mästerskap och vid 68 års ålder är han lika sugen på att vinna som för 30 år sedan. Nu får han sin rättmätiga plats i Hall of Fame, travens storheter.

Liv Haslie 

Hon blev Norges första kvinnliga professionella travtränare och har banat väg för sina medsystrar med en okuvlig vilja, samt ett stort hästintresse. Kvinnan från Skarnes, inte så långt från gränsen till Sverige, kan se tillbaka på många år i sportens tjänst, är fortfarande aktiv vid 80 års ålder och har vunnit förtroendet överallt där hon har vandrat.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.