Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jan-Olov Persson tog emot guldnålen – blev rörd till tårar

Foto: John Resborn
Jan-Olov Persson fick ta emot hedersutmärkelsen guldnålen inför bland andra Stig H Johansson, Hans Lord Skarplöth, Anders Källström, Berndt Lindstedt och Timo Nurmos. Foto: John Resborn

Travtränaren Jan-Olov Persson fick i lördags ta emot hedersutmärkelsen guldnålen för sin utstående prestationer inom travsporten.
Det slutade i tårar.
– En vanlig ’bonnpojk’ från Järvsö. Det är rätt otroligt egentligen, säger han från scenen.

Publicerad:

Jan-Olov Persson har varit en maktfaktor i kallblodsvärlden i över två decennier. Med hästar som Hallsta Lotus, Järvsöfaks, Svinten har han blivit ett välkänt segeransikte på Sveriges travbanor. Totalt har det blivit över 2000 kusksegrar och 3000 tränarsegrar.

För det belönas han nu med ännu ett fint pris. 

I samband med en årlig hyllningsmiddag för travsportens storheter mottog Jan-Olov Persson hederstecknet guldnålen.

– Jag blir imponerad att ’karln’ har hunnit med så mycket, säger en märkbart tagen travtränare när han intervjuas på scenen av Per Skoglund, och fortsätter:

– Ärligt talat vet jag inte om jag förstått det ännu. Det har varit en otroligt spännande resa.

Vad fick dig att bli travtränare?

– Jag har alltid älskat att träna hästar. Det är en ganska speciell känsla att vara med och forma hästar. Någonstans har det legat mig varmt om hjärtat genom hela livet.

Foto: John Resborn
Det minglades friskt på Solvalla när V75-röken lagt sig. Foto: John Resborn

“Fullkomligt fenomenal häst”

Men en makalös karriär kunde varit över redan innan den börjat.

– När jag var liten hade jag en dröm om att bli travtränare. Men mamma avrådde mig. Hon sa att hästarna inte var bra för mig. Ändå står jag här i dag.

En stor del i framgången har så klart Järvsöfaks, som valdes in i travets Hall of fame redan 2013. Under många år firade han stora triumfer tillsammans med Jan-Olov Persson. Över 21 miljoner kronor sprang de in under en enastående karriär.

– Han vann ju i alla fall 42 raka segrar. En fullkomligt fenomenal häst.

 

Foto: John Resborn
Foto: John Resborn

Hyllar hästarna

Även om Jan-Olov Persson varit med länge verkar han inte ha några planer på att trappa ned.

– De flesta som blivit invalda i Hall of fame har varit på ålderns höst. Jag? Jag får det när jag är mitt i karriären, säger han med ett skratt.

När är det som roligast? 

– Kvart över åtta varje morgon när vi ska ut och köra första turen. Hästarna har alltid varit det som burit fram mig genom åren.

Fotnot: Travronden är en av totalt nio samarbetspartners till den årliga guldnålsmiddagen.

FAKTA

Travsportens nordiska Hall of fame

Sedan 2007 hedras den nordiska travsportens allra främsta med en plats i Hall Of Fame - Travets Storheter, som är ett samarbete mellan Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK), Norske Travjournalisters Klubb och Nordiska Travmuseet i Årjäng. En oberoende kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna fattar beslut om vilka travsportsprofiler som ska hedras varje år. Nominera kandidater till kommittén kan journalistklubbarnas medlemmar göra, liksom medlemmarna i Nordiska Travmuseet. Nomineringsrätt har även grannländernas förbundsstyrelser; Svensk Travsport (ST) och Det Norske Travselskap (DNT).

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.