Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Första kvinna till 4.000

Foto: MATTHEW CRAVEN
Kerryn Manning firar sin 4.000:e seger med vatten, i Victoria mättes temperaturer över 40 grader under måndagen, vilket bland annat ledde till att tävlingarna i Stawell tidigarelades. Foto: MATTHEW CRAVEN

Natten till måndag svensk tid skrevs travhistoria. Kerryn Manning blev världens genom tiderna första kvinna att ta hem 4.000 segrar.

Publicerad:

Australiskan Kerryn "Kes" Manning föddes 1976 i Melbourne och körde sitt första lopp 1992, men det dröjde till 1993 innan första triumfen kom med Gorgeous Gambit. 

I Australien tillhör Manning en av de absolut främsta, hon var bland annat den förste aktive att vinna 300 lopp eller mer under en säsong. Dessutom har hon valts in i landets Hall of Fame.

Redan under hösten 2017 lyckades hon bli världens genom tiderna segerrikaste kvinna inom trav- och galoppsporten då hon gick om amerikanska jockeyn Julie Krones vid seger 3705 i karriären. 

Nu drygt tre år senare har hon lyckats med en ny bedrift. Det att ta karriärens 4.000:e seger. Jubileumet skedde på banan Stawell i Victoria, delstaten som Kes Manning är född och fortfarande är aktiv i.

Den 4.000:e segern togs med egentränade passgångaren Glenavril King.

– Det känns givetvis fantastiskt att ha klarat av den här milstolpen i min karriär. Det är sådana här bedrifter som gör att man känner att det är värt att kämpa varje dag. Bara att vara en förebild känns stort. Att dessutom ta 4.000:e segern på min favorit bland hemmabanorna Stawell - och med en häst jag tränar själv, är extra kul, sade Manning efteråt.

För svenska och europeiska publiken kanske Kes Manning framför allt är känd som kvinnan bakom Knight Pistol som tog 51 segrar på karriärens 181 starter. Ekipaget var aktuellt för Elitloppet på vårkanten 1997, men det blev till slut en höstturné med starter i Sverige och Norge.

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Knight Pistol och Kerryn Manning, här i slutet av 1990-talet. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.