Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Quantanamera sätter världsrekord

Foto: LENNART KIHLMAN/ALN
Quantanamera hade bråttom i Åmål i början av september 2017. Så pass att hon och tränaren Erik Berglöf vann på 1.13,7/2520 meter vilket än i dag är världsrekord. Foto: LENNART KIHLMAN/ALN

Det hände…
…den 7 september 2017.

Publicerad:

En vanlig torsdagslunch i Åmål för sex år sedan resulterade i ett världsrekord. Färjestadstravets Erik Berglöf reste till grannbanan som mäter 800 meter med två hästar till start varav den ena var segerstaplaren och hedershästen Quantanamera.

Miljonärskan var ute redan i inledningen där hon i ett lopp öppet för alla hästar tampades med sju deltagare om förstapriset på 22 000 kronor. Grunddistansen var 2480 meter men Quantanamera och Erik Berglöf inledde 40 meter bakom. Ekipaget var tidigt med som sjätte häst i fältet och Berglöf tog ett snabbt initiativ. Efter 900 meter hade stoet svept fältet och tagit över ledningen. Där stannade hon hela vägen. Segern blev odiskutabel med en och en halv längds marginal och togs på 1.13,7/2520 meter vilket är fortsatt gällande världsrekord för äldre ston över aktuella förutsättningar.

Quantanamera tävlade regelbundet i Åmål mellan 2012 och 2019 och segerdefilerade på banan tre gånger om. Det då tioåriga stoet avslutade tävlingskarriären med att göra sin 160:e start på nyårsafton 2019 där hon blev oplacerad i ett lopp på Axevalla.

Hon gick till avel med 26 segrar, 2,1 miljoner kronor på kontot och tränades genom hela karriären av Erik Berglöf som också ägt hästen sedan hon var ett år, mellan 2010 och 2019 ägde han henne tillsammans med Jan Andersen.

Även om hennes starter på svensk mark var i klar majoritet kom hennes största seger utomlands. Under sista året på tävlingsbanan vann hon Per Ulvens Äreslopp på Bjerke med ett förstapris på motsvarande 105 000 svenska kronor.

I dagsläget har Quantanamera två registrerade avkommor enligt Svensk Travsport. År 2021 föddes Pretty One, ett stoföl efter Maharajah och som ägs och tränas av Erik Berglöf. Året därpå kom halvsystern Sweet You till världen. Hon är en avkomma efter Readly Express och ägs och tränas också av Erik Berglöf.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.