Sveriges ledande travtidning
ANNONS

15-åring vann Speedrace för kallblod

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ole Johan Östre vann Speedrace för kallblod trots galopp i finalen bakom 15-årige Särpefanten. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I historiens första Speedrace för kallblod på Solvalla var det 15-årige Särpefanten som tog hem finalen efter en hel del dramatik.
– Det här är en av mina allra bästa vänner, berättade en rörd Ole Johan Östre.

Publicerad:

I det första heatet blev det bara två hästar, då Torpa Olea ej kom till start. Erik Adielsson vann spetsstriden med Lysjö Mocca (e. Moe Odin) mot Hönn Blesa och segrade säkert på 1.18,8a/640 meter.

Spets hela vägen handlade det om även i andra heatet för Ole Johan Östre tillsammans med Särpefanten (e. Moe Odin). Här galopperade Guli Tor samtidigt som det var för kort distans för att tvåa Mino skulle kunna gå i riktig närkamp. Vinnartiden skrevs till vassa 1.15,9.

Tredje heatet blev en väldigt jämn tillställning med Jorma Kontio och Brenne Järven i spets medan Rikard N Skoglund tryckte på utvändigt bakom Torpa Pål. Den sistnämnde knäckte ledaren med åkte dit sista biten mot en smygkörd Finnskog Sjefen (e. Sjefen) och Henrik Kulblik. Segertiden stannade vid 1.16,5.

Finalfältet blev således (spårnumren): 1) Lysjö Mocca, 3) Särpefanten och 5) Finnskog Sjefen. Ole Johan Östre såg ut att vinna lätt när han vek ut med Särpefanten utvändigt om Erik Adielsson och Lysjö Mocca mitt i slutsvängen. Men kort senare kostade Särpefanten på sig två små galopper.

– Jag trodde nästan att vi blivit diskade, påpekade Östre i efterhand.

Särpefanten ställde sig dock och hann fram till segern ändå. Detta på 1.16,7a/640 meter och förstapriset var 80.000 kronor.

– Om jag valt att köra med honom hela vägen istället för att följa med i rygg på Adielsson en bit hade vi nog kunnat notera en 1.14-tid. Men vi vann i alla fall och det var viktigast. Den här hästen betyder oerhört mycket för mig.

Östre fortsatte:

– Jag fick möjligheten att för första gången tävla under en elitloppshelg 2013. Då blev jag uppsatt på just Särpefanten i Elitkampen (delad trea) och sedan dess valde tränaren att ofta sätta upp just mig. Nu fick jag vinna med honom som 15-åring under samma helg och det är nästan svårt att beskriva känslorna.

Ole Johan Östre hade onekligen en bra dag på jobbet. Han segrade nämligen även i Lilla Harpers (V65-6) över 3140 meter med egentränade fyraåringen Elmo Ice (e. Gift Kronos). Detta från ledningen och förstapriset var även här 80.000 kronor.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.