Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Chapuy i brakande påskform

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Chapuy och Åke Lindblom. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

På skärtorsdagen drar V75 Spring Race igång med travfester fyra dagar i rad. Åke Lindblom åker till Gävle med en häst i högform. Chapuy kan kanske vara något för Elitloppet?
– Elitloppet är det väl journalisterna som pratat om och inte jag. Men kanske... hästen känns bättre än någonsin.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Spelbolaget ATG:s satsning ”Spring Race” är här igen med V75 fyra dagar i rad i påskveckan. Söndag (påskdagen) är det finaldag med multijackpot och en ordinarie omgång på Rommetravet.

Gävletravet inleder travkavalkaden med kvällstrav på skärtorsdagen. Klockan 19.30 drar V75 igång med ett sprinterlopp för hästar med upp till 2,7 miljoner kronor intjänat. 

Åke Lindbloms sjuårige Chapuy är sprinterspecialist och är mycket rask den första biten. I september förra året var den blixtsnabbe valacken nere på 1.06,0 första 500 meterna i silverdivisionen i Karlstad innan ledningen nåddes.

– Det blev körning mot en annan den gången som var väldigt snabb där och min höll fantastiskt till ett andrapris då och fick bara stryk av en som legat där bakom och ”murrat”, kommenterar Lindblom loppet som vanns av Rushmore Face.

Med innerspårets startkatapult M.T.Insider borta ur bilden på torsdagen (struken) är taktiken så given som den kan vara.

– Jag kör jag till en bit så får vi se vad som händer. Hästen är fruktansvärt bra – ja, jag tror att han är på topp just nu, säger Åke Lindblom.

Lätt spetsseger på Solvalla

Spetsstatistiken är fin. Chapuy har vunnit 10 av de 15 loppen han sprungit i ledningen. Senast i V86 på Solvalla i början av mars blev det ledningen direkt och en lätt seger.

Fjolåret avslutades med spetsseger i Romme V75 i slutet av december. I årsdebuten i silverdivisionen i Eskilstuna 30 januari blev det en femteplats. 

Lindblom inledde då från spåret längst ut på vingen med Chapuy och satsade på en offensiv fram i dödens. Första 500 meterna klockades till hiskeliga 1.07.5 och varvet på överkant 1.10,0. 

– Han har varit väldigt, väldigt fin i år tycker jag och gjorde ju ett jättestarkt lopp i Eskilstuna och vann ju på ett bra sätt på Solvalla. 

Elitloppet – kanske det

Efter någon av topprestationerna under fjolåret började hästen – som kommit upp i silverdivisionen – nämnas som en av 16 tänkbara i Elitloppet i år.

I ATG:s förtidsvad står Örebrohästen i 250 gånger insatsen som vinnare av Elitloppet.

– Elitloppet är det väl journalisterna som pratat om och inte jag. Men det är klart att jag vill vara med i Elitloppet om vi skulle få möjligheten. Han har dock så pass lite pengar på sig ännu och har inte mött de allra värsta än så länge. Vi får se framöver i vår hur det blir!

”Känns bättre än någonsin”

Vintern har varit bra för Chapuys del. Lindblom tror inte att han känt hästen bättre. Sju år har han hunnit bli men utvecklas fortfarande enligt tränaren.

– Ja, han blir starkare och starkare som det känns. Bra har han ju varit länge men i år tycker jag att han känns bättre än någonsin. Vi har kunnat träna honom på ett bra sätt hela vintern och jag tror att han har klivit fram ytterligare.

I torsdagens V75-1 – Lars Axelssons lopp – lutar det åt att det kommer det att gå undan när bilen lämnar.

– Han måste givetvis med på kupongerna. Det blir barfota runt om som senast och helstängt huvudlag. Gävle tror jag passar honom perfekt, en snabbsprungen bana, säger Åke Lindblom.

MIKAEL WIKNER/KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.