Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Häst fick sex månaders startförbud

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

En B-tränad häst ströks inför en start i slutet av april. Samtidigt fick den sex månaders startförbud.
– Det finns inte så mycket att säga innan vi har kommit vidare med det, säger Mattias Falkbåge.

Publicerad:

Startförbudet beslutades av Svensk Travsport i slutet av april. Samma dag skulle hästen ha startat, men ströks ur det aktuella loppet. Hos Svensk Travsport står “övrigt” som orsak till strykningen.

I ett beslut från Svensk Travsport går det att läsa: 

“I mitten av april 2024 genomförde Svensk Travsport en kontroll av hästar i träning som var uppstallade hos NN i NN. En av hästarna visade flagande hudpartier medialt ovanför båda hasarna, där pälsen hade fallit av. På bakknäna fanns en delvis pälsförlust, men huden visade inga flagor och verkade mindre påverkad än området vid hasarna, även om det fanns en viss hudpåverkan. 

NN har beretts tillfälle att yttra sig vilket hen har gjort. Hen förklarade att hästen är känslig och att påverkan troligtvis berodde på användningen av ett liniment. NN kunde inte specificera vilket liniment som hade använts och hade inte längre det i stallet. Den 23 april 2024 beslutade Svensk Travsport om startförbud för hästen tills vidare. 

“Pågående dialog med tränaren”

Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport, är i dagsläget förtegen om fallet.

– Vi har en pågående dialog med tränaren i fråga, men så mycket mer kan jag inte säga i nuläget. Det är ett startförbud taget på hästen och i övrigt har vi en dialog med tränaren. Det finns inte så mycket att säga innan vi har kommit vidare med det, säger Mattias Falkbåge.

I beslutet går det att läsa att användning av blistrande substanser som orsakar skada i huden eller underliggande vävnad ska ge ett tävlingsförbud på tolv månader. Här anser Svensk Travsport att de omständigheter som råder i ärendet motiverar ett startförbud på sex månader.

Travronden har sökt B-tränaren.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.