Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Henriette Larsen blev ungdomschampion

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Henriette Larsen ordnade segerglädje i ungdomsloppet.

Publicerad:

I den andra V75-avdelningen skulle en ungdomschampion koras. På förhand handlade mycket snack om Oscar Berglunds favorit Bold Heuvelland och utmanaren Lucky Truc. När positionerna var intagna satt den sistnämnde i ledningen tillsammans med Victor Rosleff. Magnus A Djuse styrde på tidigt med Bold Heuvelland och satt på utsidan om ledaren efter en bit.

När allt skulle avgöras var favoriten slagen och Lucky Truc såg ut att gå mot seger. Men mitt på upploppet rullade hästen över i galopp och då blev det istället en plättlätt seger för Henriette Larsen och Bara du Chene (e. Quarcio du Chene). Ekipaget hade fått ett lopp i rygg på Lucky Truc.

Klockan stannade på 1.15,7a/2640 meter och förstapriset var 150.000 kronor. Vinnaren tränas av Bengt Berg, som intervjuades i tv-sändningen.

– Perfekt kört av Henriette, vad duktig hon är. Det här är ofattbart, sade Berg till TV12.

Tvåa blev Joel di Quattro och Andreas Lövdal och tredjeplatsen gick till Hooper des Chasses och Ida Riesterer.

Untersteiner inledde

I en tät spetsstrid tog Carl Johan Jepson ledningen från springspåret  i V75-1 med Garca för att sedan snabbt släppa till Annie Flame. Erik Adielsson fick bestämma efter 1.17,8 första varvet och hade en pigg Erin Zet utvändigt om sig. Peter Untersteiner och Princess S.W. (e. Chocolatier) startade ensam från dubbla tillägg och tempot ökade inte direkt segerchansen. Ekipaget fick dock följa med i tredjespår under slutvarvet och över upploppet avslutade sedan det sjuåriga stoet bäst av alla. Garca avslutade piggt via open stretch, men kunde inte riktigt utmana Princess S.W. sista biten. Segertiden skrevs till 1.14,1/2180 meter och förstapriset var 150.000 kronor. 

– Det är en problemhäst i grunden som nu passerat en miljon kronor. Vi fick en bra resa och kunde spara speeden till slut. Jag var lite rädd för stretch-hästarna, men vi hann undan dem också. Nu lutar det åt avel till våren, beslut tas om en månad. Jag skulle personligen helst välja Face Time Bourbon, sade Peter Untersteiner.

Robert Bergh satt i fjärde utvändigt med jätteskrällen Run A Mile och kunde sedan följa med i rygg i tredjespår. Hon såg segerfarlig ut i slutsvängen, men fick nöja sig med tredjepriset.

 

 

Kontio hittade fritt

Det såg helt klart ut för favoriten Quantum Roc i V75-3 fortfarande mitt på upploppet. Stefan Persson hade tidigt kört sig till spets från tillägg med Pekka Korpi-tränade Artful Deimos (e. Express Duo) och öppnade i 1.16-tempo första varvet. Inne på upploppet var det betryggande längder ner till övrig, men Quantum Roc började stanna till 150 kvar. Från tredje par invändigt hittade Jorma Kontio fritt spelrum med Artful Deimos och den fyraårige valacken avslutade sylvasst och hann fram till segern kort före linjen till drygt 43 i vinnarodds. Det här var andra vinsten i 17:e starten för den finskfödde hästen som vann på 1.15,2/2140 meter.

Örjan Kihlström satt i fjärde par invändigt med Robert Bergh-tränade Timo Lane och valde att ge sig ut i tredjespår drygt 500 kvar. Ekipaget avslutade bra och kunde knipa tredjepriset.

Untersteiner skrällde

Stefan Persson tog en relativt lugn start med favoriten Lilo Love och det tog ett par hundra meter innan ekipaget kunde köra fram och överta spetspositionen från Peter Untersteiner och O.M.Gemma. Favoriten hade problem med travet i svängarna och i den sista kurvan fick Stefan Persson bära hästen samtidigt som konkurrenterna närmade sig. På upploppsrakan hade Lilo Love ingen chans att stå emot konkurrenterna som spurtade förbi. Bäst gick Johan Untersteiners styrning North Dakota (e. Prodigious) som också startade på grunddistansen. Hon höll undan för Erik Adielsson och Svante Båth-tränade Firstclass U.M. som spurtade in som tvåa. North Dakota vann på 1.15,4/2140 meter. Det fyraåriga stoet tränas av Thomas Carlsson och det var hennes andra seger i karriären. Båda fullträffarna har kommit i år. Trea i loppet blev Gusto och Örjan Kihlström.

Kolgjini i topp

Det blev väldigt mycket galopper i V75-5, då bland annat Bugatti Miles, Oracle Tile (femma ändå) och Ready Doc gjorde bort sig tidigt. Istället var det Adrian Kolgjini som kunde ta hand om ledningen bakom Bjarke Haagensen-tränade Dreamstone (e. Wishing Stone). Första varvet gick efter 1.16.1 och Johan Untersteiner valde att att köra fram utvändigt om ledaren med långväga gästen Willmer Gel. Över upploppet var det också dessa båda som kom att strida sida vid sida, men Willmer Gel lyckades aldrig få något grepp på ledaren, som segrade på 1.17,7/3140 meter. Det här var Dreamstones andra vinst för året och den sjunde totalt. Vinnaroddset blev drygt 27 gånger pengarna.

Stefan Persson smög med i fjärde par invändigt med Totti Face för att därefter avsluta piggt till tredjeplatsen via open stretch.

Spets och slut

Erik Adilesson fick chansen bakom Oskar Kylin Blom-tränade Morotai Degato (e. Maharajah) i den sjätte avdelningen. Enligt spelarna var Floris Baldwin, som stod 20 meter bakom, det stora hotet. Efter att Erik Adielsson hittat ledningen med Morotai Degato skulle det visa sig att det inte fanns några stora hot. Adielsson kunde bestämma tempot efter behag och när han höjde det under slutrundan hade konkurrenterna svårt att hänga med. Segern blev överlägsen på 1.13,6/2140 meter.

– Jag är så jävla stolt. Jag är mäkta imponerad över hästen och jag är stolt över mig själv, mitt team och Erik som löste det i dag, sade Oskar Kyling Blom till Kanal 75.

Kampen om andraplatsen vanns av Johan Untersteiner och Eclusive Matter som fick ett lopp i rygg på vinnaren. Tredjeplatsen gick till Surf’N Turf och Daniel Wäjersten.

Jepson hade kontroll

I V75-avslutningen hade striden på förhand mycket handlat om Broadway Sun och Laradja Vrithout. Marc Elias valde att släppa ledningen bakom den sistnämnda och Jorma Kontio kunde efter en 1.09.8-öppning första 500 ta sig till spets med favoriten. Redan mitt i slutsvängen såg dock Broadway Sun slagen ut samtidigt som Carl Johan Jepson mest satt och tittade runt på eventuella motståndare i sin dödsposition med David Persson-tränade Oxidizer (e. Dream Vacation). Det blev väldigt bekvämt till slut på 1.13,5a/2100 meter.

– Hästen var enormt bra samtidigt som Jepson körde ett snyggt lopp när han gick om de övriga invändigt. Just nu har jag knappt några ord kvar för att beskriva Oxidizers insats, sade David Persson.

Marc Elias ordnade andraplatsen med Laradja Vrithout medan Stepping Moneyboy avslutade bra för Magnus A Djuse till tredjepriset.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.