Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Inför V86: Björn Lindblom tror på Eight Hour

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Eight Hour. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Han är en av svensk travsports verkligt stora, men numera finns blott två hästar på träningslistan.
Fast det hindrar inte Björn Lindblom att fortsätta plocka fram vinnare.
Fina Eight Hour är en het vinnarkandidat när V86 körs på Jägersro.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Säg Björn Lindblom och de flesta travfans, som i alla fall har några år på nacken, vet att han tillhör svensk travsports verkliga legendarer. Hästen som kanske har kommit mest att förknippas med Björn var Nino Blazing som segrade i Svenskt Travderby 1981. Han kördes till seger av Stig H Nilsson då tränaren själv vaktade tömmarna bakom ett annat klassiskt namn, Dimma, som dock galopperade.

– Nino Blazing är väl den som var den bästa kanske, men min favorit… det var nog Mimer ändå. Fy sjutton vilken häst det var. Han var helbror till Dimma och var egentligen bättre än henne, men hade tyvärr inte benen med sig, så som hon hade, minns Björn.

Björn Lindblom lämnade Sverige i mitten av 1980-talet för att i stället bli mycket framgångsrik som tränare i Italien. Där kom han att bli kvar i närmare tre decennier före han, via en sejour i Frankrike, återvände till Sverige 2013.

Lever ett prima liv i Skåne

I dag är tränarrörelsen på en betydligt lägre nivå för ”Archie” Lindblom, som fyllt 77 år. Han huserar i skånska Brösarp och har två hästar på sin träningslista. Hur står det till för dagen?
– Jo, det är bra, tackar som frågar. Jag känner mig bra och lever ett prima liv. Jag räknade ut att jag hållit på med travet i över 60 år nu, så man har väl varit med om ett och annat under livet och jag hänger med än. Man vill ha en sysselsättning om dagarna och så länge man känner sig pigg och fräsch, så är det bra.

Seger i Diamantstoet

Vinnarna fortsätter att selas ut från Björn Lindbloms stall. De båda hästarna har i år vunnit 6 av totalt 18 starter, en prydlig segerprocent på 33. Danskfödda stoet 7 Eight Hour (V86-1) har stått för 4 fullträffar under säsongen och kommer närmast från en viktoria i ett försök till Diamantstoet på hemmabanan Jägersro i november.

– Hoppas att hon är lika bra som senast. Hon har bara tränat på lite lugnt efter det, vi gör inte några större åthävor för hennes del utan det är mest underhållande jobb som gäller för henne, säger Björn och fortsätter:

– Hon brukar vara stark i avslutningarna men hon går bra från de flesta positioner, jag tycker att hon gjort bra lopp i ledningen och jobbat på bra från dödens också när hon fått den, men det är klart jag hoppas att hon slipper det nu. Det är en fin häst, med stort intellekt och en mycket bra motor, det hjälper henne mycket.

Vad väntar för Eight Hour efter onsdag?

– Det blir den här starten och sedan väntar finalerna på ”Valla” och efter det vintervila. Jag tror att hon ska kunna ta ytterligare ett steg till nästa säsong.

Det känns som en bra vinstchans?

– Det ska vara en hygglig chans, hon är en av dem som är med och krigar om det. Det är väl Lövgrens häst (8 Divane Godiva reds.anm.) emot framför allt i det här loppet, det verkar vara en fin häst.

Det har varit fina framgångar med ett litet material för Björn Lindblom i år, med andra ord. Men att tränarnestorn skulle utöka med fler hästar, det tycks inte komma på fråga.

– Nej, för sjutton. Jag ska inte ha mer än så här. Skulle jag ta in en tredje häst så ska den nog vara väldigt bra i så fall.

DANIEL U. OLSSON/KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.