Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Juniorchansen blir kvar: "Avser att skruva på det här"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Robert Karlsson berättar att Juniorchansen blir kvar. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Planen var att Juniorchansen skulle försvinna helt 2024.
Men efter att kusken Alice Westerberg, 15, skrev ett öppet brev till Svenskt Travsport så meddelar förbundet att de ändrat sig i frågan.
– Vi avser att skruva på det här och vi avser inte att ta bort Juniorchansen, säger sportchefen Robert Karlsson.

Publicerad:

År 2021 infördes Juniorchansen för kuskar under 18 år. Bakgrunden var att Spelinspektionens styrelse fattat beslut om föreskrifter och allmänna råd angående matchfixning och spel på minderåriga. För travsporten innebar det att det inte längre gick att lägga spel på kuskar under 18 år. På relativt kort tid togs då ett upplägg fram för att de kuskarna skulle få fortsätta köra. 

Men Juniorchansen har inte blivit vad förbundet tänkt sig. Bland annat har loppen vunnits av äldre kuskar och det har varit svårt för de yngre kuskarna att få chansen att delta i de utskrivna loppen. 

– Det är en ganska komplex fråga. Man vill gärna göra det till någon form av ungdomslopp men det är också besvärligt beroende på vilken region det handlar om. Det finns regioner i landet där man inte kan sätta för låg ålder för då får man inte ihop det, säger Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson. 

“Argumenten var lite svaga”

Redan året efter införandet av Juniorchansen meddelade förbundet att antalet lopp för de yngre skulle minskas för att sedan försvinna helt 2024. Det är något som har rört upp känslor bland kuskarna under 18 år och 15-åriga Alice Westerberg skickade ut ett öppet brev i torsdags där hon bad förbundet att tänka om kring sitt beslut. 

Robert Karlsson berättar att de på förbundet funderat mycket på återväxten i sporten och att de försökt att ta fram ett annat alternativ för kuskarna som bara får köra lopp inom Juniorchansen i dag. Men då de inte har hittat några bra lösningar så meddelar han nu att Juniorchansen blir kvar. 

– Vi kände att argumenten (för att ta bort loppserien) var lite svaga. Dels med den här skrivningen, men redan innan det hade vi börjat fundera på hur vi ska göra med det här. Jag sitter med i en samrådsgrupp som ska titta på de aktivas situation och det diskuterades om det verkligen var rätt att dra in Juniorchansen. Och hur kan vi då så fall göra för att göra det bättre för dem?

– Vi har provat vid ett antal tillfälle att ge de gottgörelse. Om en junior kör i ett voltstarslopp så får de stå före de andra (äldre kuskarna). Det är ett sätt att stimulera att tränarna sätter upp juniorer. Det har slagit relativt bra ut. I de fallen har vi sett att det har blivit lättare för juniorerna att få köra. 

“Naturligtvis kolossalt positivt”

En lång historia kort – kuskar under 18 år får fortsätta köra lopp i Juniorchansen. 

– Vi avser att skruva på det här och vi avser inte att ta bort Juniorchansen. Vi kommer att titta på olika typer av gottgörelser och diskutera hur vi skulle kunna göra det framåt. Det här är en väldigt viktig grupp. Återväxten och tillväxten är viktig. Vi har tagit det här ett varv till och ska skruva på det tills nästa år. Det innebär att vi kommer att kunna gå den här gruppen till mötes lite grann. Exakt hur det kommer att se ut får vi se, men vi kommer i alla fall inte att ta bort chanserna för juniorer att köra. 

Hur ser du på att engagemanget varit så stort i den här frågan bland yngre kuskar? 

– Det är jättebra. Just Alice som har skrivit insändaren råkar vara från samma trakter där jag är uppväxt. Det är inte bara den här vägen hon har hört av sig, hon har via sina bekanta också hört av sig. Hon har visat ett jättestort engagemang och det är fler i den här gruppen som har visat ett stort engagemang och det är naturligtvis kolossalt positivt. Det är enormt bra. Bryggan in är en utmaning vi har hela tiden. Vi får se om det kan bli fler som kan komma in i det här när vi skruvar lite på det här. 

“Hoppas det kan bli en glädjande nyhet”

– När du som individ vill bottna i ett beslut och känner efter hur det känns i magen så känns det här mycket bättre att skruva till det här än att ersätta det med något som är svagt. Vi gör på det här sättet och jag hoppas att det kan bli en glädjande nyhet. 

Bygdetrav kan vara ett sätt för att utöka lopptillfällen – hur ser ni på den utvecklingen? 

– Det har varit lite speciellt i och med pandemin men vi har ett ganska stort antal travklubbar som är anslutna till Svensk Travsport som vi ger olika typer av ersättningar för utfört arbete. Det är klart att för att bibehålla juniorchansen så finns det all anledning att titta på hur man kan utveckla möjligheterna för juniorerna att tävla i olika typer av bygdetrav. Vi märker att det fortfarande är högt engagemang ute i travklubbarna. Det finns bara positiva saker med bygdetrav. Även på ponnysidan tittar vi på lösningar med lite mer lokala tävlingar där man på ett enklare sätt ska kunna vara med som barn och ungdom. Det finns säkert en hel del att göra. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.