Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Månadens prestation: Herakles

Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN
Herakles vid skrällsegern i Kalmar. Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN

I starterna innan hade det mest blivit mindre slantar i breddlopp. Den 11 november stack Herakles till ledningen på Kalmartravet och höll undan för flera elithästar.
– Jag kan lova att vi fortfarande tittar på loppet varje dag, säger tränaren Lennart Svensson.

Publicerad:
Yesbox Månadens prestation

Yesbox Månadens prestation

Varje månad utser och uppmärksammar Travronden – i samarbete med Yesbox – en extraordinär prestation som utförts under ett travlopp på svensk mark.

I det sjunde loppet på Kalmar den 11 november riktades blickarna mot storstjärnan Aetos Kronos som gjorde comeback efter drygt ett års frånvaro. På samma volt stod också Dragster och Pacific Face som båda vunnit i gulddivisionen och sprungit in nästan tre miljoner kronor.

Från springspår spetsade åttaårige Herakles som fick springa på i ledningen och kom till varvet efter 1.12,7. Han kom in på upploppet i flera längders ledning och lyckades hålla undan för de betydligt mer meriterade hästarna som jagade bakifrån.

I loppen innan hade Herakles mestadels startat i breddlopp och tjänat mindre slantar. Peter Untersteiner körde för första gången och trodde inte på seger under loppets gång.

– Jag är väldigt överraskad. Jag har sett att hästen bara har fått matlappar i breddlopp så jag tänkte “när kommer de?”. Jag lät honom gå i det tempo han trivdes i men trodde givetvis inte att det skulle räcka, sade Peter Untersteiner i vinnarcirkeln.

“Tittar fortfarande varje dag”

Bakom hästen står B-tränaren Lennart Svensson som är hemmahörande på Vaggeryd. Knappt tre veckor efter loppet är det fortfarande mycket färskt i minnet.

– Jag kan lova dig att vi fortfarande tittar på loppet varje dag, det är bra för att hålla humöret uppe. Det är lite skillnad mot att åka hem med 1 500 kronor. Den andra hästen vi hade under kvällen (Man With A Plan F, reds. anm.) gjorde också en bra prestation. Han sänkte sitt rekord med 2,8 sekunder och kördes också av Peter Untersteiner, så han gjorde det bra, säger Lennart Svensson.

FAKTA

“Jag bara skrek”

Skrällsegern var stallets tredje för året. Lennart Svensson åkte dock inte till Kalmar med några större förhoppningar.

– Jag tänkte att vi får vara nöjda om Herakles är femma-sexa i mål. Däremot trodde jag inte att han skulle missa ledningen. Jag sade det till Peter innan. Men jag trodde aldrig att det skulle gå. Han stannade mot slutet men det gjorde de andra hästarna också. Det var helt otroligt, jag bara skrek.

Segertiden blev 1.13,8/2140 meter vilket var långt bättre än i sommarens och höstens starter över distansen.

Var han på något sätt mer vässad till detta lopp?

– Nej. Möjligen att han hade startat bara fyra dagar innan men han hade tränat precis som vanligt. Han går bara i sanden hemma, som är ungefär tio centimeter djup. Det är det han tål. På travbanan är det egentligen för hårt underlag för honom. Han har problem med knäna men går aldrig sönder någon annanstans.

Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN
Kretsen kring Herakles efter segern. Lennart Svensson står som trea från vänster. Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN

Herakles hade innan segern gjort åtta raka lopp med autostart men i Kalmar var det voltstart, hästens favoritmetod.

– Jag kan åka hur långt som helst för ett voltlopp. Det är autoloppen som kan dra sönder honom, i volt kommer han i väg bättre och får han bara ett bra spår tar han ledningen. Läget denna gång kunde inte bli bättre.

Lennart Svensson har ett tydligt mål innan åttaårige Herakles tävlingskarriär är över. Hästen har redan startat 106 gånger och sprungit in drygt 770 000 kronor.

– Jag har sagt att han ska komma upp i en miljon och det står jag för.

Lämnar gärna över till proffskusk

Lennart Svensson har kört Herakles i den absoluta majoriteten av starterna, men lämnar gärna över tömmarna till Peter Untersteiner eller någon annan proffskusk igen.

– Segern var mycket Peters förtjänst, han får självklart köra igen. Peter har en helt annan pondus i loppen. Jag vill köra lite grann men det är egentligen inte ekonomiskt försvarbart. När man kör så lite som jag gör får man inte samma respekt med sig.

Vaggerydstränaren har tio hästar på sin träningslista och tar gärna in hästar med någon typ av problem, för att träna på ett skonsamt sätt.

– Vissa har fått för mycket träning och då gillar de att komma till ett sådant ställe som mitt, och det finns ofta mycket i dem. Herakles köpte jag på auktion. Han kostade 90 000 kronor men jag skulle bara ha honom.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.