Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Olles stjärna redo igen

Foto: Patrick Sjöö/TR Bild
Olle Alsén i Cagnes-sur-Mer i mars. Foto: Patrick Sjöö/TR Bild

För några månader lämnade Dån Klara banan kort innan start.
På onsdag är hon tillbaka i hetluften och jagar årets första seger.
– Bakom den här hästen tror jag alltid på chans, säger tränaren Olle Alsén.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Efter påskens alla festligheter är travet tillbaka i vardagen och på onsdag är det V86 igen. Den här gången delar Solvalla omgången med Bergsåker som bjuder på två svårlösta lopp för den kallblodiga rasen. 

Olle Alsén, med sin häftiga slogan ”Varmt eller kallt – jag tränar allt” hade ett strålande fjolår och förbättrade antalet segrar till stallet och inkörda pengar med bred marginal i jämförelse med åren före. 

– Jag vet väl inte riktigt varför det gick så bra, vi hade väl en del tur i stället för otur och sedan har vi bättre hästar att jobba med. Egentligen har det successivt gått bättre och bättre de senaste tio åren. Hästarna har fått vara friska och kunnat träna och tävla kontinuerligt, det är väl det viktigaste. Sedan jobbar vi alla i stallet långsiktigt och förbättrar saker och ting hela tiden. Vi har trygghet i det vi gör och det ser bra ut inför detta år också, säger Olle Alsén.

En fantastisk häst

Gävletränaren tar turen till Bergsåker på onsdag och V86. Med sig har han stallets stjärna 10 Dån Klara som gör en spännande comeback efter några månaders uppehåll i V86-7. Förra året vann hon åtta lopp och sprang in nästan en halv miljon kronor.

– Det är en fantastisk häst och det är härligt att ha henne i stallet och jag hoppas att hon får en lika bra säsong år i som förra året. Nu har hon kommit upp i klasserna och det blir tuffare, samtidigt så är hon under fortsatt utveckling, berättar Alsén.

Du fick stryka henne inför en start i mitten av februari, varför? 

– Hon trampade sig och slog upp ett litet sår innan loppet och jag tyckte inte att hon kändes helt perfekt kort innan start. Jag fick ingen bra känsla och valde att stryka och det var ett klokt beslut mot alla och framför allt för hästens bästa. 

Hur allvarligt var det? 

– En skitsak faktiskt, hon var i full träning tre dagar senare och har fått träna på för fullt efter det. Hon var väl förberedd innan den starten och känns jättefin. 

Har hon toppform direkt? 

– Nej, det tror jag inte, samtidigt är hon lättränad och brukar vara bra efter ett uppehåll. Tanken är att hon ska ha det här loppet i kroppen, det är ett försök till Dubbelcupen med en final och då ska hon vara på topp. 

Ändrar du något? 

– Är banan fin och inte vädret ställer till det så ska hon tävla barfota bak, det är ett plus och sedan ska hon troligen tävla med en amerikansk vagn, känslan nu är att det blir så. Hon har tävlat med den vagnen en gång, då vann hon och slog svenskt rekord. 

Bakom den här hästen tror jag alltid på chans

Olle Alsén

Hur optimistisk är du? 

– Bakom den här hästen tror jag alltid på chans, nu är läget som det är och det visste jag om då jag anmälde. Jag kommer att köra lite på chans och till slut och det ska spelarna ha i åtanke.

Du har också med 1 M.T.Rambling Rose som gör årsdebut i V86-5, formen? 

– Hon känns fin och är väl förberedd. Läget är perfekt och den långa distansen är ingen nackdel. Hon har ännu inte vunnit lopp på 34 försök, men jag vill inte kalla henne oärlig, förra året förlorade hon några lopp med minsta möjliga marginal. Jag tror hon vinner lopp i år, men knappast redan den här gången.

JOAKIM BRUNDIN/KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.