Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Oscar Berglund favorit på V86 med Open Sky

Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD
Open Sky och Magnus A Djuse efter segern på Bergsåker i slutet av augusti. Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD

Open Sky är senaste snackhästen från Oscar Berglunds stall.Den tyskfödde femåringen har visat stora resurser vid sina två segrar på svensk mark. Men den här gången hoppas tränaren att det inte ska behövas lika mycket tur som senast för att vinna.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Östersundsproffset Oscar Berglund kommer till V86 på Bergsåker med en mycket spännande häst på transporten. 1 Open Sky (V86-5) inledde sin karriär i Tyskland med fyra raka segrar och verkar fortsätta på den inslagna banan i sin svenska regi.

– Jag har haft turen att få köpa fina hästar från Tyskland, de kommer verkligen i fantastiskt skick från Josef Franzl och det är angenäma problem för mig som tränare. Det här är inget undantag och han har förutsättningarna för att, så att säga, inte stanna upp i utvecklingen på ett bra tag, säger Berglund om Open Sky och tillägger:

– Allt är jättebra med hästen och han har gjort ett gott intryck på mig hittills. Vi gick igenom hästen noga innan vi köpte och vi har inte direkt blivit besvikna än. Det är en häst med fina kvaliteter som gjort det mesta rätt.

Avslutade blixtsnabbt 

På tre försök i tränarens regi har det blivit två segrar. Senast vann valacken på Bergsåker i ett ramlopp under Sundsvall Open Trot-dagen. Läget var länge prekärt för Open Sky som tycktes hermetiskt fastlåst i rygg på ledaren, men när det väl blev fritt spelrum kort före mål, växlade hästen upp blixtsnabbt och hann fram för att avgöra.

– Jag var nöjd med honom senast, men hade väl inte trott på förhand att det skulle behövas sådan tur för att vinna. Vi tyckte att vi hade en så bra häst och så behövde vi lita på att det skulle lösa sig de sista femtio meterna… vi hade jordens tur men han visade i alla fall att han har farter i kroppen som kommer räcka en bit i klasserna, han var ju mer eller mindre oberörd och behövde bara tävla i femtio meter. Hästen hade inte fått ett riktigt lopp på länge före det, så det blev ju perfekt för framtiden, han kommer nog att ”studsa upp” och bli klart mer alert till den här starten.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Oscar Berglund (arkivbild). Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Samma läge i volten

Vid just den nämnda segern stod Open Sky med innerspåret i volten. På onsdag är det exakt samma läge som gäller, men tränaren tror att hästen kommer vara kvickare från början till den här starten.

– Jag tycker ändå man ska komma ihåg att det var första gången som han provade volt någonsin senast, vi hade inte testat det i träning eller något jobb före. Han förstod nog inte riktigt vad det handlade om och nu har vi provat några gånger så jag förväntar mig att han kommer öppna mycket bättre, han visade ju hur snabb han är senast. Jag tror han kommer öppna betydligt bättre än senast, även om jag samtidigt inte tror att loppet kommer avgöras i starten.

Ska vara bättre nu

Stall Berglund skickar ytterligare ett bidrag till Bergsåkers övningar under onsdagskvällen. Det handlar om 11 Gittans Angel (V86-1), ett fyraårigt sto som går ut i upptakten av V86®. Hon har vunnit i hälften av sin karriärs sex starter.

– Gittans Angel är en bra, men lite speciell dam med mycket kapacitet och fart. Hon börjar komma mer och mer nu när vi lärt oss hennes rutiner. Näst senast gjorde jag bort mig då hag lättade henne lite i balansen och då gick hon över i passgång. Senast var hon bra igen och hade dunkel form inför den starten, då hon inte startat på länge. Med tanke på de förutsättningarna räknar jag med att hon är klart mycket bättre till den här gången då hon har bra kapacitet för klassen.

Bakspår över kort distans är kanske ingen höjdare?

– Läget är väl inte så att man jublar precis, men hon kommer nog att kunna spurta bra längst ut i banan till slut och jag blir väl inte helt förvånad om hon skulle sticka nosen först. Hon ska tävla med jänkarvagn och fasta tussar den här gången.

DANIEL U OLSSON/KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.