Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pettersson-Perklén med tre chanser på GS75

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Messiah och Örjan Kihlström (arkivbild). Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Den finska proffstränaren Nina Pettersson-Perklén håller på att etablera sig i Sverige på nytt.
Hon är tillbaka med sin svenska filial och har två heta vinstchanser i Grand Slam 75.
– Jag har stora förväntningar på båda två. Dom har bra chans att vinna, säger Nina.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Hagmyren är värd för Grand Slam 75 under måndagen. Miljonspelet bjuder på öppna lopp men det finns en tränare som sticker ut och som startar ett par heta segerkandidater.
Nina Pettersson-Perklén drev filial redan i fjol i Sverige och är nu tillbaka på Söderby Gård i Märsta norr om Stockholm. Hon har tidigare fira fina framgångar i V75 med sin Religious och nu är det meningen att försöka satsa ännu mer på Sverige.

– Det beror lite på hur hästarna går och hur de klarar sig. Men det är bättre banor och prispengar i Sverige och jag vill gärna försöka etablera mig mer där. För dagen har vi tio hästar på Söderby Gård, säger Nina Pettersson-Perklén som är tränare på Vermo i Helsingfors där hon har 16 hästar.

– Sedan har vi en gård cirka fem mil från Vermo där vi har 40 hästar i träning, fortsätter hon.

Framåt med lopp i kroppen

Nina har tre hästar till start i Grand Slam 75 och tror väldigt mycket på två av dem. Vi börjar med Messiah, som startar i den fjärde avdelningen och körs av Oskar J Andersson. Hästen startar från 20 meters tillägg över grunddistansen 3140 meter. Messiah, som tidigare var i träning hos Daniel Redén där han har vunnit lopp över dryga tre varv, har varit hos Nina Pettersson-Perklén i ett halvår. Efter tävlande i Finland startade hästen senast på Solvalla och flög verkligen fram över upploppet. Trots att hästen var ute i femte-, sjättespår genom sista sväng så spurtade han frenetiskt över upploppet och hann fram till tredjeplatsen i en 1.06-avslutning. Intrycket var starkt och det var verkligen en ”nästa-gångare” när mållinjen passerades.

– 9 Messiah (GS75-4) spurtade jättebra senast och han var långt ute i sista sväng, nästan vid staketet. Han avslutade i 1.06-tempo den sista biten och vi var väldigt nöjda. Hästen känns ännu bättre efter den starten i träningen än vad han gjorde innan loppet på Solvalla. Så han kommer att gå mycket framåt med den genomköraren i kroppen.

– Han är stark och passar bra över längre distanser och har tidigare vunnit långa lopp. Jag är väldigt förväntansfull och tror mycket på honom. Han måste räknas med bra chans, säger Nina Pettersson-Perklén.

”Är väldigt startsnabb”

I den sjätte GS75-avdelningen selar Nina ut favoriten Qiulius On Stage som kommer från en övertygande spetsseger på Solvalla. Nu går han ut i ett lärlingslopp och körs av relativt orutinerade Mats Havulehto.

– 6 Qiulius On Stage (GS75-6) var jättefin på Solvalla och han vann med krafter kvar. Det är en häst med hög kapacitet och han är jättelugn och lite lat av sig. Men när han kommer till ledningen svarar han länge och hela vägen. Mika Forss sa senast att han funderade på att rycka tussarna på upploppet men när Qiulius såg de andra hästarna närma sig så ökade han själv istället. Han är väldigt startsnabb och har tidigare öppnat 1.08 med brodd i skorna på Vermo. Vi siktar på det finska derbyt senare i höst.

– Kusken Mats Havulehto jobbar hos mig och han är jätteduktig. Han är orutinerad och har inte kört så många lopp ännu men har kört mycket ponnylopp tidigare. Han får ladda för ledningen och jag har höga förväntningar även här. Inga ändringar.

– 8 Jordan (GS75-7) blev störd till galopp senast på Solvalla och det var synd för hästen kändes jättefin och hade krafter kvar i mål efter det. Han har fin form men är inte helt enkel att köra och det var synd på ett dåligt spår här. Det blir svårt att vinna från spår åtta över kort distans. Men jag hoppas och tror att han ska göra ett bra lopp.

MICHAEL CARLSSON/KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.