Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pyckolina bäst inom GS75?

Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD
Magnus O Jonsson efter en av segrarna med Pyckolina. Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD

Vintern är hennes årstid, hon har dokumenterad toppform och ett perfekt utgångsläge.
Konkurrenterna lär inte få det lätt i söndagens GS75 i Bollnäs.
– Hon är en väldigt kapabel och stor märr som har vuxit i kläderna. Jag är jättenöjd med henne, säger hästens tränare.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Pyckolina (GS75-5) hade inte tävlat på sju månader när hon i slutet av november gjorde en sådan där prestation som får åskådarna att stå och gapa och klia sig i huvudet. Trots galopp kort efter start och ett varv i tredjespår pulveriserade hon motståndet och vann närmast överlägset. Det följde hon upp med ännu en styrkedemonstration från positionen utvändigt om ledaren i V75.

– Det är otroligt det hon har gjort. Hon är sådan att när hon fungerar och är på humör, då är det bara att köra, för hon stampar hela vägen, säger ägaren och tränaren Martin Lundahl, som senast hade beordrat kusken Martin O Jonsson att ge hästen ett vilsamt lopp och då fick se henne spurta in som fyra från femte par utvändigt.

– Hon avslutade ju ruggigt bra när hon fick luckan. Jag var rädd att hon inte skulle kunna bära pengarna men det verkar det som att hon kan.

Tränar bättre än tidigare

Pyckolina tävlar allra bäst på vintern. Med värmen kommer brunsten och då är inte tävling något som intresserar den sjuåriga damen.

– Hon har väldiga problem med brunsten. När den slår till är det inte lönt att köra bygdetrav ens. Jag har varit lite dum tidigare och inte riktigt trott det, utan vintertränat och grejat, men nu startar jag på under vintern.

Att den storvuxna hästen bara har gjort 21 starter och fått tid på sig att bygga upp styrkan är naturligtvis också en stark orsak till att hon har tagit ytterligare steg på tävlingsbanan.

– Hon är färdig i kroppen nu men det är bara de senaste månaderna som vi har kunnat anstränga henne i träningen och få henne att ta i. Tidigare kunde hon bara lägga ner verksamheten men nu tar hon i mer i träningen och är nästan lite vass.

Mot ledningen

• Hur känns hon i träningen efter senast?

- Allt är bara bra med henne. Vi kör och tränar på isen. Det är skonsamt och hästarna blir lite piggare. Och jag slipper åka till Bergsåker och köra.

• Spår fem bakom bilen på söndag. Hur ser du på loppet?

– Häsen Räsern är bra för dagen, den ska man inte glömma bort, men min häst är väldigt startsnabb. När hon tar tag i grejerna måste man släppa av henne för annars kan hon galoppera. Så ledningen tar hon nog. Skulle det sedan bli tokkörning kanske Magnus släpper men jag tror inte att så många kliver på.

• Hennes två senaste segrar är tagna över 1 640 meter. Nu, precis som senast, är det ett halvvarv länge. Spelar distansen någon roll?

– Den spelar ingen roll bara hon är på humör. Det visade hon senast när hon gick med fullt tryck över mål.

• Planerar du någon ändring i balans och utrustning?

– Nej, inga ändringar. Det gör ingen skillnad vilken vagn hon går i. Hon är stark och skulle kunna dra en liten kälke. Det blir öppet huvudlag och urryckare som i de två senaste starterna, så att hon blir lite piggelin till slut om det skulle behövas.

• Hur värderar du segerchansen?

– Hon möter inte lika bra hästar som senast, det loppet var riktigt bra, och jag tycker att hon ska räknas tidigt.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.