Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ricky Eklund inför GS75 på Bergsåker

Foto: MIKAEL WIKNER
Ricky Eklund reser till Sundsvall som optimist. Foto: MIKAEL WIKNER

Galopplysten men med hög kapacitet.
Ricky Eklund har god tro på sitt nyförvärv Harley K. och hoppas få segerdefilera när Bergsåker anordnar GS75 på söndagen.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Solängettränaren Ricky Eklund kommer till Sundsvall med två hästar i transporten. Relativt ny i stallet är Harley K. (GS75-4) som gör sin tredje start för Eklund. Den sexåriga valacken inledde sin bana i USA hos Åke Svanstedt och har därefter funnits på både Daniel Wäjerstens och Björn Goops träningslista men är sedan årsskiftet i sin nya regi. 

Oavsett stalltillhörighet har hästen emellanåt unnat sig en galopp och så var också fallet senast på Umåker när Harley K. försvann direkt i starten.

– Han gjorde ett bra första lopp och allt kändes bra och hästen skötte sig. Men senast tror jag kanske William (Strand reds.anm.) tog sig lite vatten över huvudet, han ville köra för en bra position direkt, men då slog hästen bara ihop och galopperade. Han har gjort så där förut, bland annat när han tävlade i USA. Hästen är lite ängslig och kommer säkert göra det igen. Men han känns stabil, lugn och harmonisk, säger Ricky Eklund.

I dag startar Harley K. från ensamt springspår på den andra volten. På start finns bara en häst.

– Det var väl lite ett drömscenario för oss att få det här spåret, det var vad vi önskade när vi anmälde. Nu kan de vända i lugn och ro. Han har inte gjort så många voltstartslopp tidigare, men det har gått bra och trampar han rätt så är han rätt så snabb iväg. Jag hoppas att Mats Djuse kör framåt, han brukar ju vilja köra så, kanske kan de få överta tidigt. Sedan är hästen inte oäven för att springa utvändigt heller, i vilket fall går det inte att vänta in de bra hästarna som står på dubbla tillägg.

Ett olycksfall i arbetet

Stallet har också med sig Catri Hall (GS75-3). Ett sto som på sina tretton starter hittills i karriären bara fått med sig en seger, men som i gengäld ofta står för jämna prestationer i den främre träffen. Fast senast blev det, liksom för stallkompisen, en tidig galopp.

– Catri Hall tycker jag det känns bra med. Det blev väl en liten miss i planeringen för oss senast då hon galopperade i första sväng och vi har ingen riktig förklaring till det, men hon kördes i ett tuffare pass i tisdags och det var inga konstigheter, så vi ser det som ett olycksfall i arbetet, berättar Eklund ochfyller i:

– Hon var bra gången innan, när hon gjorde debut på isen och hade varit borta nästan fyra månader inför det. Jag tog en ”lugn dödens” då och hästen spurtade bra; med den insatsen på näthinnan så tror jag det blir bra. Hästen känns pigg, fin och stark och det är inga orosmoln.

Spår tre bakom bilen. Vad tänker du om det?

– Läget är bra här. Vi får väl se hur det blir här, hon har väl inte varit någon raket ut tidigare, men jag tycker hon öppnade bra på isen näst senast och det är läge här för att prova att köra, skulle hon få ta över efter en bit vore det ju det bästa. Annars är hästen ganska oöm för positioner, även om vi kanske inte vill se henne utvändigt ledaren en gång till.

Blir det några ändringar i utrustningen?

– Det blir aluminiumskor runt om nu på Catri Hall, hon tävlade med järnskor senast, så det är ett plus. Sedan sätter vi på henne ryckproppar för andra gången. Det hade inte så stor effekt första gången, men det gick fort i det loppet också, så de får åka på igen.

Du menar alltså att båda dina hästar på GS75 ska räknas?

– Jag tycker det. Harley K är den bästa chansen, även om han möter ett tufft motstånd. Men även Catri Hall räknar jag är med bland de tre, så som hon känns för dagen. Det var synd hon inte fick något riktigt lopp i kroppen senast, men hon har tränat på bra efteråt.

DANIEL U. OLSSON – KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.