Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Salmela med tre V75-chanser

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Petri Salmela har starthästar i bland annat Gulddivisionen och E3-finalen för hingstar och valacker på lördag i Karlstad. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Petri Salmela tar på lördag ut sin stjärna Makethemark i Gulddivisionen på Färjestad, men han tror ännu mera på en av de andra V75-hästarna.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Färjestad står för fiolerna när den här lördagens V75-omgång ska avgöras. Startlistorna får det att vattnas i munnen, då omgången förutom STL-finaler kryddas med finaler i E3 för de treåriga topparna. I veckans Gulddivisionen, tillika Färjestads Jubileumslopp, återfinner vi 2 Makethemark (V75-3). Åttaåringen som tävlat i världseliten de senaste säsongerna, men stod inte att känna igen då han gjorde årsdebut i början av april. Men tränaren Petri Salmela är säker på att han vet orsaken.

– Det har varit en lite annorlunda vår för honom, där han fått koncentrera sig mest på aveln. Vi är nästan helt säkra på att det också var avelsarbetet som var orsaken till hans prestation i årsdebuten; han var alldeles för laddad och ivrig. Nu är det fullt fokus på tävlandet igen, säger Petri.

Träningsjobb med mersmak

Efter bara lugnare träning under de senaste månaderna testades Makethemark i ett lite snabbare jobb inne på Solvalla helgen före midsommar. Det jobbet blev en positiv överraskning för tränaren.

– Han har mest fått lättare träning under de här månaderna, men hästen gick ett snabbare jobb inne på Solvalla förrförra helgen och han var riktigt, riktigt fin då. Hästen överraskade verkligen oss alla som jobbar med honom hur fin han var i det jobbet. Det var ett riktigt bra formbesked.

Ska Makethemark räknas direkt i comebacken?

– Någonstans måste man börja. Det här är ett hårt lopp och han är inte på något sätt i någon toppform ännu såklart, det är omöjligt, Levererar han på samma sätt som i jobbet så kommer han att i alla fall göra en bra prestation. Spåret blev perfekt, riktigt bra och man kan bara hoppas att han kan få det lite serverat och en ryggresa härifrån. Hästens grundkapacitet vet vi ju, han har tävlat mot de bästa i flera år nu, men självklart är det frågetecken inför den här starten. Vi vill mest se vad han kan göra här innan vi funderar på framtiden. Han är anmäld barfota runt om, men det kan också bli lätta skor. Det får vi bestämma när det närmar sig.

Stora förhoppningar

Stall Petri Salmela är också representerat i E3-finalen för hingstar och valacker som avslutar V75-omgången och får ses som lördagens höjdpunkt. Googoo Gaagaa-sonen 1 Idomenio Sisu (V75-7) gick segerlös ur säsongen som tvååring, men av insatsen senast i uttagningen på Eskilstuna att döma aspirerar han i år på kulltoppen. Idomenio Sisu var överlägsen från ledningen och klockades till häftiga 1.11,9 över 2140 meter med autostart.

– Jag har väl hela tiden känt att han ska kunna vara så bra som han var senast, att det är en häst utöver det vanliga, även om han inte vann några lopp i fjol. Vi har inte riktigt kunnat köra honom på maxfart tidigare och har inte velat lätta på balansen innan, men nu visade han verkligen sitt kunnande. Det är en riktigt bra barfotahäst och det var effekterna av det vi såg i försöket.

Det blev innerspåret bakom bilen nu.

– Jag tycker det var helt rätt att ta det spåret. Jag tror det blir stentufft tempo och då är vi alla fall med på innerspåret, man kan inte vinna sådana här lopp från tredje, fjärde utvändigt. Sedan är alltid ledningen den kortaste vägen och vi kommer självklart prova från start i och med att han funkade så fint därifrån senast. Hästen har tränat helt normalt efter loppet och jag tycker man måste ha goda segerförhoppningar. Det räcker nästan att han är lika fin som han var i Eskilstuna senast. Det är ett jämnt lopp och otroligt fina treåringar, men det är min häst också.

Heroiskt lopp senast

Salmela har ytterligare en häst inom V75. 7 Leave Your Sox On (V75-5) har visat storform på sistone och kommer närmast från en mycket stark insats, då han blev tvåa från utvändigt ledaren i Boden.

– Han var oerhört tapper senast i försöket på Boden, det var nästan ett heroriskt lopp han gjorde då. Han blev utknuffad i tredjespår och fick därför gå fram mot dödens, annars hade kusken aldrig valt att avancera så tidigt. Nu fick vi ett tråkigt utgångsläge och det är stentufft motstånd, men han är i alla fall i full form, tål tempot och är en häst som visat att han duger även i den här klassen. Det är nog nästan säkert att vi plockar av framskorna till den här starten.

DANIEL U OLSSON

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.