Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Selmer I.H. till Bergsåker Winter Trot

Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD
Selmer I.H. Foto: JENNY REHNMAN / TR BILD

Gabriella Laestander står inför sitt livs största uppgift på lördag.
Vad har Selmer I.H. att sätta emot det tunga gardet i nyinstiftade Bergsåker Winter Trot?
– Jag känner mig absolut inte slagen på förhand, säger Skellefteåtränaren.

Av: Kanal 75
Publicerad:

I höstas köpte amatörtränarparet Gabriella Laestander och Bert Pettersson en fix och färdig stjärna till gården i Innervik strax utanför Skellefteå. Ingemar Hultqvist gick i pension och sålde ut hästarna i stallet. Gabriella och Bert passade på.

I köpet ingick Selmer I.H, en av Norrlands bästa hästar, som fortsatt att utvecklas hos Gabriella Laestander. Selmer I.H. vann penningstinna Breeders Crown som fyraåring då Samu Sundqvist tränade honom. Nio år gammal har valacken tjänat fina 3,4 miljoner kronor på 67 starter i karriären.

En etablerad topphäst i norr. Frågan är hur långt det räcker på lördag då Selmer I.H. ställs inför det tuffaste motståndet hittills i karriären. Avdelning sju på V75 är Bergsåker Winter Trot där hästen från Skellefteå kläms in bakom startbilen med sjuttonfaldige miljonären Milligan's School på sin vänstra sida och franske Blé du Gers med tolv miljoner på kontot på den högra.

Bergsåkers nya lopp lockar med en halv miljon kronor till vinnaren.

– Så här mycket pengar har vi aldrig kört om tidigare, så det är klart att det är superstort. Men vinter och lite hårdare banor är ju något han bemästrar helt klart och även den långa distansen känns som ett plus för honom kontra några av konkurrenterna. Det är inte så att vi tror att vi ska åka till Sundsvall och vända ut och in på sällskapet men golvade är vi inte heller, säger Gabriella Laestander som är i högform som tränare, segerprocenten ligger på 35 efter 7 segrar på 20 starter i år och 315.000 kronor intjänat.

Gabriella, eller ”Ella” som hon kallas, är travtränare på heltid. Med amatörlicens. Tillsammans med sambon Bert har hon ägt och tränat många fina hästar under åren med Face The Evil som den bäste hittills.

Face The Evil köptes till stallet som femåring (säljare Lutfi Kolgjini) och gjorde 191 av karriärens 230 starter för paret från Skellefteå. Totalt blev det 53 segrar och 3,7 miljoner kronor intjänat.

– Det mesta "Facen" tjänade i ett lopp var 125.000 kronor så det är klart att loppet på lördag är mil ifrån det. Men även om han vinner slår det nog inte segern med Premier Kronos hemma i Midsommarkransen 2016 känslomässigt, säger hon.

(Ett lopp sambons pappa Hans-Olov Pettersson vann sju gånger som ägare till Dun Bunter, reds anm.)

Selmer I.H. har varit ruggig under hösten och vintern då det bland annat blivit två segrar i gulddivisionen. Senast blev det dock förlust då jättefavoriten Selmer I.H. blev nedspurtad av finske överraskningen Callela Leonard. Formen?

– Det hade gått alldeles för sakta i loppet och både häst och kusk trodde nog att de hade allt som i en liten ask och slappnade av alldeles för mycket i ledningen. Jag tar inte så hårt på det utan det var mer olycksfall i arbetet.

Hur har Selmer I.H. varit i träningen efter förlustloppet?

– Han får lite skritt bara, det är en äldre häst med bra grundfysik. I lördags var vi inne på banan och körde ett lättare jobb också, ungefär samma upplägg han fått inför några andra större starter. Han känns jättefin.

Vad säger du om att det blir en något hårdare grusbana i Sundsvall kontra vinterbanorna han tävlat på i vinter?

– Han klarar det bra. Normalt är det lättare att gå från is till grus, än från grus till is. Det var ju grusbana när han vann på Bergsåker före jul och då hade vi Milligan's School bakom oss. Men det gynnar oss ju hårdare banan blir.

Kanske svårt med taktiken med Selmer I.H. en sådan här gång - hästen brukar ju köras på styrka.

– Jag lägger mig absolut inte i taktiken, det får Samu avgöra som känner hästen utan och innan. Samu får ut mycket ur hästarna och är både påläst och framåt som kusk.

Selmer I.H. fyller kostymen bra och kan kanske bli stallets ”nye Face The Evil”?

– Ja, det hoppas vi ju. Selmer är inte så gammal och får tävla länge till. Han håller en väldigt hög nivå tycker jag och jag tror att han kommer att räcka länge. Vi älskar våra hästar och vill tävla länge med dem.

MIKAEL WIKNER | KANAL 75

ANNONS

Startlista


Bergsåker , Lopp 11

Polaris Bergsåker Winter Trot (Gr II Int) - STL Gulddivisionen, försök 2 i meeting 2 (Final Solvalla 26 mars) • 2640 m • Autostart
Förstapris: 500 000 kr
Polaris Bergsåker Winter Trot (Gr II Int) - STL Gulddivisionen, försök 2 i meeting 2 (Final Solvalla 26 mars) 3-åriga och äldre lägst 900.001 kr. Körsvenskrav kat. 1. Körsvenner födda 040219 eller tidigare. 2640 m. Autostart. 12 startande. Pris: 500.000-250.000-100.000-50.000-25.000-15.000-15.000-15.000 kr (8 priser). Lägst 2.500 kr till alla tävlande. Svenska Travligans hederspris till segrande hästs ägare och hästskötare. Hederspris till segrande hästs ägare, körsven/tränare och hästskötare. Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst. Blommor till segrande hästs körsven och hästskötare.

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.