Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Spikar sig själv med lyckoköpet

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Oskar Kylin Blom är optimistisk inför lördagens start med Morotai Degato. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Morotai Degato är lyckoköpet som ropades in på auktion för 21 000 kronor. Nu har hästen vunnit final i V75 och sprungit in en halv miljon kronor på tio månader. På lördag väntar en ny start i V75 – och tränaren är optimistisk och tror på vinst.
– Jag tycker att det är en kul chansspik, säger Oskar Kylin Blom och spikar sin häst på det officiella tipset Fem tippar V75.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Gävle-tränaren fastnade för Morotai Degato och ropade in hästen på ASVT:s Internetauktion i april. Hästen var då gaffelbandsskadad och priset stannade vid 21 000 kronor. Nu tio månader senare har det blivit en halv miljon kronor på kontot, seger i V75-final och så sent som i lördags en hedrande andraplats i ytterligare en final.

– Det är klart att det är väldigt vanskligt att köpa en skadad häst, men jag läste i veterinärrapporterna och pratade med förra tränaren Sofia Aronsson och kände ändå att det såg positivt ut att det skulle läka ihop på rätt sätt. Sedan tyckte jag att det fanns vissa saker som jag ville prova för att försöka få honom att utvecklas. Jag hade sett en del som jag tyckte var intressant hos hästen. Det har lyckats ganska bra, säger Oskar Kylin Blom lite blygsamt.

Han tror heller inte att det långtifrån är slutsålt vad det gäller utvecklingen på den sexårige valacken.

– Det finns mer utveckling kvar i hästen och även flera växlar att dra framöver, såsom barfota och rycktussar. Jag sa faktiskt tidigt att jag tror att den här hästen vinner i V75, men att det skulle bli så här bra kunde man inte drömma om. Man får verkligen säga att det var ett lyckoköp.

"Inte trött i mål – fräsch och fin efteråt"

Efter skrällsegern i V75-finalen annandag jul på Solvalla spurtade Morotai Degato rykande till en andraplats i V75 gången efter och höll sånär på att hinna fram till seger. Därefter blev det en övertygande seger från dödens i Grand Ska 75 innan han i lördags blev tvåa i en ny V75-final. Även det efter ett tufft lopp utvändigt om ledaren och hästen fullföljde strålande.

– Jag var lite rädd på förhand att Sweetman skulle få ledningen och jag körde aldrig mot den när jag såg att han fick täten. Även om Morotai tog i själv över sista bortre långsidan så ville jag spara min hästs krafter så mycket som möjligt. Han var faktiskt inte speciellt trött i mål, och han var tröttare i Gävle gången innan, säger Oskar.

• Hur har han tagit de här loppen?
– Det ser bra ut. Han är fräsch och fin och ingenting tyder på att något är fel. Hästen har bara gått lugna turer i veckan men är pigg och glad och har ätit och druckit som han ska. Så jag tror inte att täta starter ska vara några problem.

“Hoppas på ledningen – ska vara bra för att plocka ner honom”

I lördagens start i V75 på Åby ersätter Erik Adielsson i sulkyn eftersom Kylin Blom är avstängd. Utgångsläget är springspår i den sjätte avdelningen och Morotai Degato är favorit. Oskar Kylin Blom har även stuckit ut hakan och spikat sin häst i Fem tippar V75.

– Det var mycket för att jag inte hade någon annan spik när jag gjorde systemet. Man ska tänka på att han går upp betydligt i klass den här gången mot vad han har mött tidigare. Men jag tror ändå mycket på min häst och tycker att det är en rolig chansspik.

– Hästen är ingen katapult iväg men öppnar rätt så bra. Däremot är ju Adielsson väldigt snabb och jag hoppas att det blir så att han kan komma till ledningen. Gärna att han sitter i ledningen efter tvåhundra meter. Många borde ha respekt för hästen nu efter alla hans fina lopp och dessutom finns ju open stretch på Åby. 

– Även om han möter guldhästar som står 20 meter bakom så måste de vara väldigt bra om de ska plocka ner honom från ledningen. Speciellt om han får bestämma det första varvet för då kan han springa ett rejält snabbt sistavarv. Vi åker till Åby med stora förhoppningar, säger Oskar Kylin Blom.

Och avslutar:
– Det kan eventuellt bli vanlig vagn den här gången, men jag ska prata med Erik om det och han får bestämma.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.