Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stefan Johansson inför GS75 i Boden

Foto: TR BILD
Stefan Johansson har flera chanser inom ramen för GS75. Foto: TR BILD

Grand Slam 75 drar till landets nordligaste bana Boden.
Umåkertränaren Stefan Johansson åker dit med segerplaner.
- Jag kör fem hästar och ett par kan vinna, säger Johansson.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Det är visserligen ett par månader kvar av det här året, men när Stefan Johansson tittar i backspegeln är han ganska nöjd. Framför allt har han haft ett bra år som kusk och har en segerprocent på 14. 

– Ja, det har gått väldigt bra. Jag har fått köra mer lopp och det är en väldig skillnad att köra 250 lopp om året i stället för 50, man får en helt annan rutin och gör man misstag är det lättare att rätta till dom nästa gång. Jag tog hem kuskchampionatet på Skellefteå och det värderar jag högt eftersom det var första gången jag blev champion på en bana.

Umåkertränaren driver ett stall på drygt 20 hästar och håller ungefär samma siffror som han brukar. 

– Jag är ganska nöjd med det också. Det var lite trögt i början, men nu känns det bättre och året är inte slut ännu och hästarna känns allmänt uppåt och jag tror på en bra avslutning.

Aldrig förlorat i ledningen

På söndag är det Boden som lockar med GS75. Stefan kör fem hästar och hoppas få besöka vinnarcirkeln med någon eller några. 

– Jag har ingen toppchans, men det ser intressant ut och blir inte förvånad om jag vinner något lopp. 

Vem är bästa chansen? 

– Det är nog 9 Re Vital (GS75-4). Han kändes väldigt bra senast och det var snöpligt att vi inte vann. När han hade slagit ledaren och stack undan blev han ensam på upploppet och slog av på takten. När vinnande Lill Alfred kom och tog sig förbi tände Re Vital om, men då var det för sent. Han är lite speciell och därför är jag nöjd med förutsättningarna den här gången. Jag har en bra häst som ska räknas. 

Du kör 2 Sunlight (GS75-6) som vunnit sex lopp på 18 starter, hur bra är hon? 

– Det är en vinnarhäst och hon har aldrig förlorat i ledningen. Den här gången ställs hon mot riktigt bra hästar och det blir svårt att hålla undan. Det som talar för henne är att både Grit Brodda och Olly Håleryd har fått dåliga spår och det är kort distans och jobbigare för dem att jaga. Sunlight är startsnabb utan att vara någon katapult. Eftersom hon inte förlorat i ledningen kan jag tänka mig att köra där trots motståndet. Hon är anmäld barfota runt om, det blir första gången i så fall, det kommer ge en bra effekt, men vi får avvakta banan. 

2 Swish Cash (GS75-2) har ännu inte vunnit lopp på åtta starter, kan första segern komma nu? 

– Jag hoppas det. Honom tränar jag själv och han känns väldigt fin och är inte oärlig på något sätt. Jag var nöjd med senast även om loppet var ganska billigt. Han spurtade bra till slut och kämpade bra men det blev för långt fram. Han känns fin i träningen och bakom bilen kan han öppna klart snabbare än i voltstart. Jag kör för ledningen och sedan får vi se hur jag lägger upp loppet, det beror på hur han känns. Han är lite uppanmäld, men jag känner mig inte slagen på förhand. Han har aldrig tränat eller tävlat med brodd och jag hoppas inte behöva köra med det i loppet, inte fram i alla fall. Det brukar vara svårt för alla hästar att tävla med brodd för första gången.

Du kör två hästar till, vad vet du om dom? 

1 Hamjakken (GS75-1) har jag aldrig kört och det ska bli spännande. Jag har både sett och kört mot honom och han har svarat för fina prestationer. I övrigt vet jag inte så mycket om honom. 

13 Inspector (GS75-7) har jag aldrig kört. Det är en gedigen häst som varit med i hetluften ett tag. Läget är svårt och jag smyger med och förhoppningsvis kan vi få med oss fina pengar.

JOAKIM BRUNDIN/KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.