Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenskt rekord i går – i kväll hoppas Jimmy Jonsson på V86-vinst

Foto: TR BILD
Får Jimmy Jonsson anledning att jubla även i kväll på Bergsåker? Foto: TR BILD

I går körde han svenskt rekord med Sveriges just nu segerrikaste häst och han är den kusk på 50-bästalistan med landets högsta segerprocent.
– Det känns sjukt, speciellt som jag inte heller gått in för det så mycket, säger Jimmy Jonsson, som i kväll hoppas på V86-seger i kallblodsloppet på Bergsåker (V86-3).

Publicerad:

Jimmy Jonssons segerprocent som kusk hittills i år skojar man inte bort. Eller vad sägs om 42 procent? Med sina tio vinster ligger han dessutom 21:a bland landets samtliga kuskar. Så sent som i går tog han årets femte vinst med pappa Alf Jonssons fyraåriga kallblodssto Önnes Saga (e. Tekno Odin) i Gävle. Dessutom på nya svenska rekordet 1.28,7/2640 meter.
– Gången före i Östersund gick hon banrekord och jag förstod att det nog inte var så många fyraåriga ston som noterat en 1.28-tid över lång distans. Så jag blev inte jätteförvånad när det visade sig vara svenskt rekord, säger Jimmy Jonsson, som i de första tio starterna bakom Önnes Saga inte vann en enda gång.

Istället handlade om många galopper och diskningar.
– Hon hade problem med farten och agerade väldigt spänt. Vi har dock övat på och hästen är nu snabbare och klarar av att det händer mer saker i loppen. Det kan dock ändå bli svårare för henne framåt sommaren när det går fortare i loppen.

Ingen annan häst i Sverige har hunnit med att ta fem segrar under 2022 – och numera har Önnes Saga ett prydligt staket. För Jimmy Jonsson är huvudsysslan att vara försteman åt Öystein Tjomsland, men kuskframgångarna gör förstås vardagen lite roligare. I kväll kommer han dock att följa V86-tävlingarna från Bergsåker från stallbacken. Han kör ingen av Tjomslands tre hästar. Två av dessa starter i V86-3 och ska försöka slå favoriten Bellfaks. Bäst chans har Grisle Odin G.L.
– Han gjorde det bra senast som trea, men jag tror att hästen kommer att vara några prcocent förbättrad i kväll. Detta eftersom han bland annat fick gå lite på rakbanan under helgen och vi dessutom kan köra lite mindre broddat.

Philip Ess?
– Han är snabb ut, gillar kort distans och är gynnad att kunna tävla barfota runt om. Jag tror att det ska gå att köra honom med den balansen i kväll. Så det kan vara lite skrällchans, avslutar Jimmy Jonsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.