Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tjomsland visade upp toppkallblod

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Fjolårets norske kriterievinnare Grisle Odin G.L. var överlägsen för Tom Erik Solberg i ett fint fyraåringslopp. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Det var många fina kallblod i farten i Bollnäs och bäst av alla gick det för Öystein Tjomsland och kusken Tom Erik Solberg, vilka slog till med en stark V86-dubbel.

Publicerad:

Innerspåret var ett frågetecken på förhand och Öystein Tjomsland-tränade Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) var chanslös på ledningen i H.K.H. Prinsessan Madeleines Pokal (V86-6). Fjolårets norske kriterievinnare löste dock uppgiften ändå tillsammans med Tom Erik Solberg. Detta genom svettig långspurt från tredje par utvändigt. Den enkla segern togs med krafter sparade på 1.23,4a/1640 meter och förstapriset var hela 150.000 kronor.

– Han bara går på ute i spåren och bryr sig inte så mycket om detta. Det är en fantastisk häst att köra, som än så länge kanske är lite mer stark än speedig, sade en belåten Solberg.

Öystein Tjomsland-tränade fyraårsstoet Grude Bambi (e. Moe Odin) hade 1.29,6 i rekord inför Hambostinas lopp (V86-2) i Bollnäs. Nu sänkte hon sitt rekord till 1.25,9/2140 meter vid överlägsen seger från spets för Tom Erik Solberg. Förstapriset var 100.000 kronor.

– Hon höll farten väldigt bra ensam där framme. Det är en väldigt stor häst som kräver lite plats och siktet är bland annat inställt på dubbla Derbyn i år, sade Solberg.

I Andungens Minne (V86-4) svarade Ole Johan Östres Rappnor (e. Nordli Svarten) för en stark insats som vinnare från vinnarhålet/dödens. Men det var en annan häst det pratades ännu mera om, måltvåan Månlykke A.M. Gunnar Melanders sexåring galopperade bort mycket redan i första sväng men reparerade sedan på ett strålande sätt och var inte långt efter i mål. Det gick under 1.19 sista 1200!

I Norrländskt Treåringsmästerskap (V86-7) blev det en härlig tvåhästarsduell mellan ledande Jasmin Ising-tränade Ferox Brick och Patricia Van der Meer-tränade Hidalgo Heldia (e. Raja MirchI). Efter 1.17,5 första varvet attackerade Kim Eriksson från andra par utvändigt med den sistnämnde och lyckades avgöra precis på mållinjen. Detta på 1.15,1/2140 meter. Det här var fjärde raka segern från debuten  och här blev belöningen 100.000 kronor.

Ulf Ohlsson inledde V86-omgången bakom Reijo Liljendahl-tränade fyraåringen Stonecapes Superb (e. Ready Cash). Det var högt utgångstempo, vilket gynnade långspurten från tredje ytter.

– Den här hästen har haft en fantastisk utveckling. Han var oduglig som tvååring, något bättre som treåring och nu ännu finare. Det är inte så illa att vinna på 1.13,2a/2140 meter, kommenterade Reijo Liljendahl.

Över drygt tre varv (V86-5) var Fredrik Wallin-tränade sexårsstoet Euskara (e. Texas Charm) starkast. Jorma Kontio körde fram utvändigt om ledaren och efter 1.17,0 första 2.000 var det inga som helst problem. Det här var årets första seger i femte starten.

– Hon är otroligt stark, men stallet har inte haft någon vidare form och det har varit tungt. Så det här kändes verkligen härligt, sade Fredrik Wallin.

Erik Lindegren tog tidigt över ledningen med egentränade Edrica (e. Love You) i V86-3 och öppnade första varvet efter 1.14,5. När flera av de mest betrodda sedan galopperade bort sig räckte det hela vägen för det femåriga stoet.

När Charlock Wiking tvingades till 1.11,1 i spets första rundan i det avslutande klass I-försöket (V86-8) räckte det inte hela vägen. Inte heller för den offensivt körde Cargo Door. Duon fick ge sig kort före mål mot vasst spurtande Marcus Lillus med Jörgen Westholm-tränade Whelk (e. Zola Boko). Det här var första årssegern i fjärde starten. Segertiden stannade vid 1.11,9a/1640 meter.

I Sleipners stoserie för kallblod (lopp 2) blev det en stabil favoritseger genom norska järnladyn Ulsrud Tea (e. Åsajerven). Detta sedan Erik Adielsson kört till spets 1.400 från mål. Förstapriset var 60.000 kronor och segertiden vassa 1.22,7/2180 meter.

I ett treåringslopp för kallblodsston (lopp 1) vann Ole Johan Östre med Hopp Karoline (e. Bork Odin). Det här var andra raka från debuten.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.