Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travets nykomling tror på sina hästar

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Travronden besökte Mats Solönhaf för ett reportage år 2017, då som uppfödare. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Drygt ett år med tränarlicens och nybliven pensionär.
Det är aldrig för sent att börja med trav. Något som östgöten Mats Solönhaf exemplifierar.
På onsdag har han två hästar till start på V86.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Det var i januari förra året som Mats Solönhaf gjorde sin första start som tränare. Succé direkt. Solkattens Eros vann hemma på Mantorp. 

För Mats och hustrun Susanne inledde resan inom travsportens värld relativt sent. Allt började med att fölstoet Ballerina River inhandlades 2012 och några år senare såg deras första uppfödningar dagens ljus. Förra året togs amatörtränarlicensen ut och i dag finns för närvarande tre hästar på träningslistan. 

Hur halkade du in på den här banan, Mats?

– Ja, det vet jag knappt själv… eller det började väl för cirka tio år sedan när vi köpte en häst, jag och min fru, för att vi skulle ha något att göra ihop och på den vägen blev det. Vi har fött upp ett tjugotal hästar nu och det är det vi håller på med i huvudsak men jag plockade ut tränarlicens också, för jag gillar att köra fort… 

Solkattens är förnamnet för merparten av paret Solönhafs uppfödningar. En ordlek med efternamnet i kombination med Kattedals gård, där resan inom travet tog sin början. 

Drygt tjugo hästar har fötts upp hittills, men fler lär komma på gården utanför Valdemarsvik vid den östgötska kusten.

– Vi tycker det här är jättekul. Vi satsar på det här ett tag, jag är pensionär numera också men jag jobbar på, gör lite byggjobb också samtidigt, säger 65-åringen.

Testar barfota runt om

Även om det är uppfödningen som står i fokus är Mats Solönhaf som sagt också tränare.

Två av stallets tre hästar startar den här onsdagen inom V86 på Solvalla, en omgång som delas med Åby. 

Först ut är femåriga stoet Solkattens Olivia (V86-2) som näst senast knep karriärens första viktoria, en rejäl prestation från utvändigt om ledaren sista varvet. Därefter gick det dock lite grus i maskineriet, eller i ögat kanske mer korrekt.

– I senaste starten fick hon en sten rakt in i ögat. Så efter det ville hon inte springa riktigt, hon fick en svullnad efteråt också. Sedan fick vi stryka henne inför en tilltänkt start då hon fick lite ryggbekymmer; det är något som hon tyvärr får från och till, något som hon har ärvt efter sin mamma. Men nu känns hon fit for fight igen. 

Så hur ser du på onsdagens start då?

– Där tänkte vi nog köra på lite faktiskt. Det blev ju ett bra spår för henne, hon är snabb iväg och nu blir det första gången barfota runt om. Sedan vilken effekt det kommer ge, det vet vi ju inte riktigt eftersom det är första gången, men henne tror jag mycket på här. Det känns spännande och det tycker Rikard Skoglund också som kör.

"Haft jädra otur”

Något senare är det dags för två år äldre stallkamraten Solkattens Eros (V86-6) att kliva ut på Solvalla. Just den samma som gav tränaren sin karriärs första seger förra vintern. I fjol blev det tre segrar för hästen men i år har det blivit sämre utdelning, fast resultatraden visar inte hela sanningen menar tränaren.

– Han har gått i tuffa lopp ett tag, hästen är lite svår och träna så därför får han ta ut sig i loppen i stället. I senaste starten blev det ju tyvärr galopp, men Björn Goop som körde då gav oss lite idéer om hur vi skulle hjälpa hästen, vi tynger ner honom lite och vi kommer gå efter hans rekommendationer. Björn kör ju igen nu på onsdag, men vi fick ju spår tolv tyvärr. Sedan tycker jag hästen är i riktigt fin form annars, han har haft en sådan jädra otur ett tag. I näst senaste starten så blev det lite fel och han blev fast med mycket krafter kvar, så formen är bättre än raden.

Den som spelar V86 ska alltså inte helt räkna bort din duo?

– Jag tror på båda mina hästar. Det gör jag alltid. Annars skulle jag inte starta dem, säger Mats Solönhaf.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.