Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

TV: Erik Adielsson om Global Adventure

Global Adventure satt hopplöst långt bakom tätduon inför upploppet. Trots det kunde han spurta till seger. Så här sa kusken efteråt.

Publicerad:

Svante Båths Global Adventure har haft ögonen på sig från första stunden då han äntrade tävlingsbanan. Fem segrar på sex starter blev det som tvååring, enda plumpen kom i Svensk Uppfödningslöpning. Som treåring följdes det upp med andraplatser i både korta E3-finalen och Breeders Crown. Året efter blev det fjärdeplatser i Svenskt Travderby och Breeders Crown. Om det är någon som är härdad, så är det Global Adventure.

– De som har tid tycker jag ska gå in och titta på alla de prestationer han svarat för som unghäst och vilka hästar han slagit och blivit slagen av. Jag tror han kan vara med i vilka lopp som helst till sommaren. Sen kanske det inte är en häst du ställer på 1300 kvar i Sundsvall Open Trot med, men kör man hästen rätt kan han vara högt upp i de flesta loppen och säkert vinna något storlopp också, säger Erik Adielsson.

Bland kamraterna i 2016 års kull så återfinns Don Fanucci Zet, Hail Mary och Aetos Kronos, bara för att nämna en trio. Och då har inte Brother Bill eller för den delen Power nämnts, två hästar som mycket väl hade kunnat vara klara ettor i en annan kull.

Att tampats mot dessa monster och ändå ha ångan uppe även då äldre eliten ska mötas. Vad säger det om Global Adventure?

– Det är nästan bara de hästarna som är extraordinära som gör det. Är du med i kulltoppen är det ändå svårt att ta steget till eliten, men man ska ha i åtanke att Global Adventure har fightats mot unika hästar genom sin unghästkarriär, det är en av de starkaste kullarna jag sett på 30 år. Att då ta sig igenom den elden på fint sätt, det har gjort att han klarar sig bra i guld.

“Det ska nästan inte gå”

Lördagens lopp kom att bli rafflande. Med Milligan's School i ledningen efter en bit var det däremot mycket som talade för att loppet skulle bli ett sömnpiller. Något det också blev, till viss del. 1.14,8 visade klockan första 2000 meterna med Stefan Melanders travare i ledningen och Daniel Wäjerstens Spickleback Face i dödens. Samtidigt satt Global Adventure och Erik Adielsson sist.

– Att sitta så långt bak som vi gjorde, mot två så bra hästar som Milligan's School och Spickleback Face, och ändå vinna... Det ska nästan inte gå. Men han är jäkligt bra hästen, det är en sådan individ som man gillat från dag ett. Han är riktigt mysig.

– Det gick inte jättefort, men båda täthästarna fick lägga speeder under loppets gång vilket nog stökade lite för dem, speeder som vi inte behövde lägga. Sen är det mycket lättare att köra på det här sättet när man vet att man har tränare och ägare bakom sig. Skulle han ha slutat fyra i dag med full fart över mål så hade jag inte blivit hängd för det. Då är det som det är och så får man istället fokusera på nästa lopp. Det ger en styrka som kusk, det får jag allt säga. Men i dag gick det vägen vilket var kul för hästen.

Adielsson hyllar skötaren

I trakterna kring 1.10 sista 500 meterna räckte för att Global Adventure skulle sätta nosen först, men desto fortare gick det över upploppet. 1.06,6 sista 200 meterna visade klockan för Global Adventure, enligt siffrorna från ATG:s positioneringssystem. Vinnartiden landade till slut på 1.14,2a/2640 meter.

150.000 kronor var vinsten värd i Gävle Stora Pris.

Camilla Björk är det som sköter hästen, dessutom äger hon en del i honom tillsammans med Veckestrands El AB. Svante Båth är hästens tränare, även om hästen står hos Camilla Björk i Sundsvall, Camilla som numera arbetar hos Daniel Wäjersten i grunden.

– Jag måste hylla Camilla som tränar honom till vardags i Sundsvall och Svante. De har gjort ett fantastiskt jobb med honom. Camilla som är hans närmaste kompis och Svante som verkligen lyckats med matchningen. Det är smart utklurat hela vägen och det tackar hästen för, säger Adielsson.

Segern var den 19:e i karriären för Global Adventure. 43 starter har sonen till S.J.'s Caviar gjort och lördagens triumf gjorde att han klev över fem miljoner kronor intjänat.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.