Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Mitt jobb är att maxa varje hästs potential"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Hoppet om Kriteriet har sedan länge spirat hos landets hästägare med en fyrbent vän född 2020. Även om loppet bara är ett halvår bort är vägen dit lång, brokig och drömmen kommer endast uppfyllas hos en.
– Alla vill att just deras häst ska vara den som vinner Kriteriet. Men det är bara en i varje kull som gör det. Därför blir mitt jobb att köra in så mycket pengar på den potential som finns hos varje individ, säger Svante Båth.
– Och det gäller att på ett pedagogiskt sätt kunna förklara det för ägaren.

Publicerad:
FAKTA

För dig som vill veta mer än alla andra

Insikt är en satsning i Travronden som riktar sig till dig som vill veta mer än alla andra. Varje månad ger kända profiler dig unika förklaringar och inblickar om livet med hästarna.

Den här veckan intervjuas Svante Båth av Johan Lindberg om att träna unghästar.

Drömmen om de stora loppen är för många drivkraften som hästägare.

– Alla som håller på med travsport och som köper eller tränar en unghäst vill att just den ska vara en häst för de stora loppen som E3 och Kriteriet. Jag har lyckats vinna de loppen några gånger, men det är egentligen inte intressant att prata om att ”jag kände tidigt att det här var en storloppsvinnare” för det gör du så oerhört sällan. Jag har i stället försökt tänka och se logiskt på det här samtidigt som det splittrar hästägandet en del.

Utveckla?!

– I maj som tvååringar brukar jag dela upp mina kullar. En grupp som tränas för att starta som tvååring och en grupp som inte ska göra det. De som hamnar i den första gruppen handlar om hästar som känns väldigt tidiga, fysiskt och psykiskt. Det finns så klart hästar som kan tjäna stora pengar även om de inte är bäst eller hästar som faktiskt utvecklas och blir bäst, även om de inte var redo att starta som tvååringar.

Vad är det som avgör utvecklingen?

– De som blir bäst handlar ofta om hästar som växer och utvecklas för varje start.

Svante har en tydlig inriktning mot unghästloppen i sin rörelse.

– Med åren har de flesta ägarna ”lärt sig” mina tankar och det är i många fall ägare som vill se sina hästar tidigt som sätter hästen i träning hos mig. Ibland står man i ett läge med ett ben i varje läger. Intjäningsförmåga eller “storloppssmyg”. Då kan jag rent av ställa frågan om hästägaren vill att deras häst ska springa in 750 000 kronor eller om de vill ta sikte mot Kriteriet men då med risken att deltagandet i just det loppet innebär att hästen stannar på 250 000 kronor under treåringssäsongen.

Hur stor del av din kull startar som tvååringar?

– Det brukar vara knappt hälften som hamnar i gruppen som tränas för att starta om tvååringar, alla dessa gör inte det, men målsättningen är att de ska starta och när det är dags och de gjort ett par starter kommer nästa fas. Antingen matchas hästen mot Svampen, Uppfödningslöpningen och större tvååringslopp eller så gör den några starter för att utvecklas och växa inför treåringssäsongen.

Hur gör du urvalet?

– Kan de tjäna sina pengar som tvååringar och tidiga treåringar eller kommer deras stora chanser komma på hösten som treåringar?

– Allt det här är också lite av problematiken som vi tränare ställs inför eftersom alla hästägare vill höra att just deras häst är en kriteriehäst. Beskeden jag lämnar tas såklart väldigt olika, men jag ser det som mitt jobb att maximera varje hästs potential.

FAKTA

Har vunnit fjorton E3-finaler

När det kommer till treåringar har Svante Båth vunnit fjorton E3-finaler. Han har tagit hem Svenskt Travkriterium två gånger och Breeders Crown för treåriga hästar vid tre tillfällen. Han har också haft mängder av framgångar med två- och fyraåriga hästar.

Hur ser du på tävlingsplaneringen?

– Återigen bottnar det här i att försöka se till varje hästs individ och därmed att se till att hästägaren får utväxling genom att matcha rätt. Här har jag förståelse för att sportcheferna hamnar i ett dilemma med att tillgodose möjligheterna till detta.

– Jag brukar försöka se till den stora helheten – vi äger nämligen Svensk Travsport tillsammans och ska försöka göra det så bra för så många möjligt. Därför är det lika viktigt med breddlopp som att det finns möjligheter för unga hästar att starta året om. I januari och februari är det sällan som kriteriehästarna startar, men det måste finnas möjligheter för alla treåringar att kunna starta då. Låt de som har tjänat 100 000 eller 200 000 kronor som tvååringar få 20 eller 40 meters tillägg eller använd en spårtrappa, men stäng dem inte ute. Och ibland måste vi faktiskt köra vissa lopp för sportens skull och inte bara omsättningen. För helheten är det viktigt att både tidiga och lite senare treåringar har möjlighet att starta året runt. Att tidiga individer också kan tjäna pengar även om de inte är bäst. Storkovan må vara i Kriteriet, men intjäningsmöjligheten för hästarna under kulltoppen måste finnas för att hjulen ska snurra.

Var har du hämtat inpirationen till ditt upplägg?

– Jag har egentligen aldrig tittat på någon annan rent specifikt utan försökt göra allt så logiskt som möjligt enligt mitt tycke. Men självklart har jag fått många tankeställare och lärt mig saker av andra, både tränare och hästägare.

Har du fulländat ditt unghästkoncept?

– Nej, för tusan! Jag kommer till exempel ihåg när en av de som satsade på mig väldigt tidigt, Hasse Blomqvist (Stall Buketten), frågade mig om voltstart och vilka spår som var svårast. Jag svarade att jämna framspår är generellt lite svårare, men att fyra och fem är svårast eftersom det är tajt att vända upp.”Okej, men varför vänder ni alltid upp i spår ett och två när ni kör snabbjobb då?” undrade Hasse.

– Efter det vänder vi upp från spår fyra och fem med jämna mellanrum när vi kör snabbjobb på banan. Ibland behövs det att någon tänker utanför boxen för att man ska utvecklas.

JOHAN LINDBERG

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.