Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Solvalla flyttar Big Noon-pokalen och Wallenius Cup

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Big Noon-pokalen har körts under Jublieumskvällen i augusti sedan 2016. Här vinner Snowstorm Hanover (vänster) 2018. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Solvalla väljer att flytta Big Noon-pokalen och Wallenius Cup.
Från Jubileumskvällen den 14 augusti till STL-dagen den 30 november.
– Loppen ligger inte bra i kalendern när de körs i augusti, säger Anders Malmrot.

Publicerad:

Klassiska Big Noon-pokalen har körts sedan 1964 och är öppet för tre-och fyraåriga hästar där treåringarna står 20 meter före. Wallenius Cup är ett treåringslopp för ston. 

Sedan 2016 har de körts under Jubileumskvällen i augusti. Nu ska de i stället avgöras under STL-dagen den 30 november, enligt Sulkysport.

– Loppen ligger inte bra i kalendern när de körs i augusti. Nu ska även Åby ha ett högre doterat fyraåringslopp och det krockar lite med E3. Det är en svår period med många lopp. Då flyttar vi i stället båda loppen till en period där det inte är lika tungt tryck, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Kojak Sisu och Mats E Djuse vann Big Noon-pokalen 2023. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Big Noon-pokalen har 300.000 kronor i förstapris och 150.000 väntar för vinnaren i Wallenius Cup. Anders Malmrot tror att de kan få till bättre kvalitet på loppen i och med flytten.

– Vi vill köra dem under en tävlingsdag med lite högre dignitet. Det går inte att lägga det under kriteriehelgen, och då blir den 30 november vår nästa STL-dag. Det har precis varit Breeders Crown och då kan de som vill förlänga säsongen.

Nytt är också att Solvalla arrangerar STL-finaler i samband med Margareta Wallenius-Klebergs pokal den 14 augusti.

– Det blir ändå en fantastisk kväll, men just de här unghästloppen kommer lite i kläm.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.