Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tekno Eld anmäld till kvallopp på Forus

Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
Tekno Eld vid segern i Svenskt Kallblodskriterium 2017. Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD

Unghäststjärnan och avelshingsten Tekno Eld är på väg tillbaka. På lördag är han anmäld till ett kvallopp på Forus – 21 månader efter den senaste starten.

Publicerad:

Tioårige Tekno Eld (e. Tekno Odin) var en stor unghäststjärna i Jan-Olov Perssons regi. 2017 vann han Svenskt Kallblodskriterium och året efter var han först över linjen i Norska Derbyt. 

Efter fyraåringssäsongen har han tävlat högst sporadiskt. 2019 och 2020 blev det sammanlagt fem lopp. Därefter var han borta fram till våren 2022 då han gjorde sina senaste starter. Samma år såldes han till Norge som avelshingst. 

Förra året betäckte han 36 ston. Nu har kretsen kring hästen bestämt sig för att testa en comeback på tävlingsbanan. Något som Trav og Galopp-nytt skriver om.

– När han kom hit efter fjolårets avelssäsong började jag köra honom lite. Han var rund om magen och väldigt trevlig att hålla på med. Han blev bara finare och finare. Jag tog in honom till Forus för ett jobb och Pål Buer var väldigt nöjd. Vi var inne igen i fredags och det såg väldigt bra ut. Vi körde 1.28 med en ganska snabb avslutning. Det kändes som att det fanns mycket att gå på, säger tränaren och delägaren Odd Dvergsdal till TGN.

“Nästan allt att förlora”

På lördag ska Tekno Eld gå ett kvallopp på Forus. Det blir hans första framträdande på en tävlingsbana sedan april 2022.

– Vi tar kvalloppet först. Sedan får vi se. Han är startkvalificerad till Lars Laumbs lopp och det är en önskan, men han måste sänka mycket tidsmässigt fram till det. Vi har nästan allt att förlora på att börja om med en sådan häst, men när han ser så bra ut är det roligt att göra det.

Tekno Eld har vunnit 18 lopp på 33 starter och tjänat drygt 2,9 miljoner kronor.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.