Sveriges ledande travtidning
PrenumereraLogga in
ANNONS

Travbanorna står som värd när det tävlas med käpphästar

Foto: Sweden International Horse Show
Här går finalisterna banan förra året på mässarenan, finalen lockade 3000 besökare på läktaren. Foto: Sweden International Horse Show

Under STL Sommartrav kommer det att arrangeras kvaltävlingar i hoppning med käpphäst.
För många är det kanske en både ny och främmande värld – men engagemanget är stort.
– För dem som tävlar är det på största allvar, de tränar jättemycket på det här året runt, säger Erika Håkansson, projektledare hos Sweden International Horse Show.

Publicerad:

STL Sommartrav gör 28 stopp på landets travbanor i sommar och på 11 av dem kommer det finnas möjlighet för barn mellan 7 och 13 år att tävla i käpphästhoppning. Erika Håkansson är projektledare hos Sweden International Horse Show och är den som håller i tävlingen för käpphästar. De tävlande har nämligen chans att ta sig till den stora finalen i Strawberry Arena genom kvaltävlingarna som anordnas på travbanorna. 

Erika Håkansson gläds åt att de genom samarbetet med travsporten kan nå tävlande i hela landet. Senast de gjorde något liknande var innan coronapandemin, efter det har de hållit kvalen i köpcentret Mall of Scandinavia i Solna. 

– Folk har kommit från Sundsvall och Visby för att de här kvalen. Det har blivit jättestort. Många har frågat om vi inte skulle ut i Sverige igen. 

“Tränar jättemycket”

Tävling med käpphästar är ett väletablerat fenomen. Erika Håkansson förklarar att de insåg rätt snabbt att de behövde ett tydligt regelverk för tävlingen, där regleras till exempel mått på käpphästen och beskrivning av tävlingsmomentet. De tävlande hoppar hinder som är antingen 50 centimeter eller 70 centimeter höga. 

– För dem som är med är det på största allvar, de tränar jättemycket på det här året runt. 

Hur går det till när de tävlar?

– När de kommer dit sitter banskissen uppe och då får de tid på sig att lära sig den. Sedan får de gå banan och det är precis som på tävlingar med häst: man får inte hoppa över hindret utan de får går runt hindret, säger hon och fortsätter: 

– Det finns en plats för uppvärmning där man har framhoppning som på riktigt tävlingar. Sedan ropar vi in dem och så kommer de en och en in på banan och tävlar. 

FAKTA

Allmänna regler för käpphästtävling:

  • Alla handgrepp är tillåtna. 
  • Ryttaren måste rida käpphästen genom hela ritten för att resultat ska räknas, det är inte tillåtet att springa med käpphästen bredvid. 
  • Ryttaren får rida i valfri gångart. 
  • Ryttaren ska starta på angiven startsignal. 
  • Det är endast tillåtet för den startande ryttaren att vistas inne på banan under pågående ritt. Övriga ryttare inväntar sitt startnummer. 
  • I käpphästhoppning räknar man inte antalet fel, utan istället får ekipaget poäng för varje hinder man klarar! Det vill säga, är det en bana med 7 hinder så får ett felfritt ekipage 7 poäng. Om ekipaget vägrar på ett hinder, får man ett poängsavdrag. 
  • Käpphästens huvud från öra till nos ska vara minst 15 cm och från öra till halsens slut minst 20 cm. Den synliga delen av pinnen får inte vara kortare än 40 cm lång, pinnens diameter ska vara minst 1,5 cm. 

Källa: Sweden International Horse Show

Att hålla på med hästar är som känt kostnadskrävande, och genom åren har Erika Håkansson förstått hur mycket det betyder för barn och deras familjer att kunna vara en del av någon form av hästsport. 

– För många är det här det närmsta de kan komma en riktig tävling till häst. Och att de får vara på den här arenan (Strawberry Arena dit man kan kvala, reds.anm), det ska man inte skoja bort. För de här barnen och ungdomarna är det jättestort och det är på riktigt. 

Lea Ahlén vann finalen ifjol

Lea Ahlén var en av dem som lyckades kvala in till finalen under Sweden International Horse Show förra året. Det gick till och med så bra att hon vann klassen 50 centimeter. Då gällde det att vara felfri över hindren – och snabbast. 

– Jag var den första som startade så det var lite läskigt. Det satt liksom tusen personer i publiken. Det var lite nervöst, och så såg jag hur jag höll mig i toppen hela vägen. 

Hon kammade hem triumfen tillsammans med den egna käpphästen Uno och berättar att det är mycket träning som ligger bakom tävlingsbiten. 

– Min bästa kompis, Sofia, har hjälpt mig att träna och få upp min kondition, utan henne hade jag inte haft min kondition. Jag är tacksam för att hon har hjälpt mig med min teknik och hur jag ska hoppa över hindren för att det ska se snyggt ut och gå snabbt. 

Vad är det roligaste med att tävla med käpphästar?

– Det är att man träffar så mycket nya människor och känslan av att vara inne på banan och att alla är tysta då. Det är bara en härlig känsla. 

FAKTA

Lea Ahléns tips till de som vill kvala in till Strawberry Arena i år: 

“Träna verkligen innan så att du känner “nu är jag redo för det här”, och när man väl är där ska man verkligen planera sin väg när man går banan “de här svängarna kan jag ta” och fundera över “kan jag ta den här svängen eller blir det för tajt?”. Det är väldigt viktigt att planera vägen, vara tränad och vara med på att det blir mycket press när man tävlar."

Lea har alltid varit hästintresserad och har, förutom tre käpphästar, även en egen islandshäst. Nu är hon 14 år och faller därmed för åldersstrecket när det gäller uttagningarna till Sweden International Horse Show. 

– Annars hade jag väldigt gärna velat vara med.

Vart kan du tävla med käpphästar nu?

– Det är väldigt mycket tävlingar som privatpersoner arrangerar, då är det genom Instagram som jag hittar tävlingar. 

FAKTA

Det här gäller för de som kvalar in till Sweden International Horse Show: 

Två från varje kval går vidare till finalen i Stockholm. Finalen i klassen 50 centimeter hålls den 29 november och klassen i 70 centimeter äger rum den 30 november. Båda finalerna arrangeras i mässarenan och de inkvalade får: 

  • En prova på-kurs på en travskola. 
  • En hotellnatt för den tävlande och en förälder, om man är bosatt utanför Stockholm. 
  • Får se en föreställning under Sweden International Horse Show. 

Varje kvaltävling som är placerad på landets travbanor har en maxgräns på totalt 250 deltagare i båda höjderna, förklarar Erika Håkansson. Och de som besöker en käpphästtävling kan förvänta sig en hög grad kreativitet. 

– Många har gjort sina käpphästar och träns själva. De är pyssliga. Vi brukar fråga om de gjort sin käpphäst själva eller köpt den. Ibland har någon lånat en käpphäst av en kompis för att det är en väldigt bra häst. 

Erika Håkansson kommer själv att vara på plats på alla tävlingar tillsammans med några kollegor och i skrivande stund har hon lagt en stor beställning på priser till deltagarna. 

– Det är pristäcken och rosetter. Jag har beställt 2.500 rosetter nu som vi ska ha med oss till de här kvalen. 

FAKTA

Listan - banorna som kommer besökas: 

  • Mantorp, lördag 31 maj
  • Solvalla, onsdag 18 juni
  • Kalmar, söndag 22 juni
  • Eskilstuna, lördag 28 juni
  • Solänget, onsdag 9 juli
  • Årjäng, lördag 12 juli
  • Jägersro, tisdag 29 juli
  • Visby, onsdag 30 juli
  • Rättvik, lördag 2 augusti
  • Östersund, lördag 9 augusti
  • Åby, lördag 16 augusti

Kvalen kräver föranmälan och det görs här. 

I prispotten ligger även en inbjudan till landets travskolor. Klas-Peter Sterner, Sponsring-och Varumärkesansvarig på Svensk Travsport, berättar mer. 

– De som går till finalen i Sweden International Horse Show får också en prova på-kurs på travskolan. Sen är travskolan alltid med under de här evenemangen som är STL Sommartrav. De är där och kan förklara för barnen som tävlar att travskolan finns för det är inte alltid självklart. Det känns som ett bra skyltfönster att få hästälskare att välja travskolan som ett alternativ. 

Visbys ordförande bakom samarbetet

Han avslöjar också hur samarbetet mellan travet och Sweden International Horse Show kom till.

Tobias Mattsson som är ordförande på Visbytravet är också engagerad i Sweden International Horse Show och var den som parade ihop oss. Det var kul att det kom från de egna leden.

Vad hoppas ni att det här ska ge under STL Sommartrav? 

– Vi hoppas att många nya personer som tycker om hästar och event ska komma till travet som kanske inte skulle ha kommit annars. Att de får en upplevelse utöver det vanliga och får se travet när det är som bäst. Och att de får se den folkfesten som det här är, och att de tar med sig familj och vänner som umgås och kollar på trav. Genom travskolan testar de förhoppningsvis på trav också. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS