Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fredrik B Larsson optimistiskt angående Portofino

Foto: TOM JÖNEHAG
Portofino segerdefilerar med Fredrik B Larsson och Karin Dahlman efter klass II-segern i Östersund. Foto: TOM JÖNEHAG

Efter strykningen av segermaskinen Winterburn i V75-3 blev lördagens klass I-lopp lite öppnare på förhand. Solvallatränaren Fredrik B Larsson trodde på chans även med storfavoriten i loppet när startlistorna kom under söndagskvällen, men med en tuff konkurrent mindre i loppet ser det nu ännu bättre ut för Portofino.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Den fyraårige valacken Portofino (e. Charly du Noyer) kan trassla till det för sig. Senast i Eskilstuna blev det exempelvis en rejäl startgalopp från ett sjundespår bakom bilen och hästen hamnade sist i fältet. Körande Ulf Ohlsson gav dock inte upp loppet utan körde offensivt. Portofino, som visat hög kapacitet, kunde runda sina lekkamrater och vinna ändå. Tränaren rapporterar bra form. En form som hållit i sig länge att döma av alla fina insatser sedan i somras.

– Det här är en häst som– vad ska man säga –springer lite med bromsen i. Han fattar inte vad det handlar om riktigt. Nu känns det som att han släpper till hela tiden och jag tycker att hans form snarare är på väg uppåt, säger Fredrik B Larsson.

Vunnit i klass II

Om inte alla tecken slår fel kommer kapable Portofino att springa en bit upp i klasserna. I juni i somras vann han klass II-loppet under V75 i Östersund. Från ett bakspår nåddes sjätteparet utvändigt och med draghjälp i tredjespår under slutrundan blev det en säker spurtseger. Fredrik B Larsson körde själv den gången. Larssons sambo Karin Dahlman, en av delägarna, gick med hästen i segerdefileringen.

– Han skötte sig från bakspår då och jag tror att han kommer att göra det igen. Hästens problem är att han har svårt i startögonblicket men han har skött sig alla gånger han har haft bakspår. Det är när han kommer fram till bilen som han blir överladdad. Så ett bakspår passar honom perfekt, säger tränaren.

Hästen springer med handbromsen i säger du?
– Ja, han har inte varit trött i något lopp för oss. Han är bra. Det blir skor runt om som senast. En intressant förändring tycker jag är att han ska gå med open eye. Alltså ett huvudlag med hål i så att han ska bli mera skärpt och se när hästarna kommer. Han brukar gå med halvstängt och har kunnat tappa skärpan tidigare i loppen. Förhoppningen är att han blir mera rapp nu.

Två till

Du har tre hästar till start i Örebro V75. Vad säger du om läget med innerspår för 1 Robthebank (V75-5)?
– Innerspåret är lite sämre än på andra banor. Jag tycker att han håller på att lära sig att öppna från start och har blivit bättre och var riktigt okej senast. Förhoppningsvis ska han kunna lägga iväg hyggligt i alla fall. Det blev offensivt senast vilket var medveten från min sida då jag ville ge honom en rejäl lungöppnare. Han fick springa av sig och har känts väldigt pigg och fin i jobben. Nu har han inte en resultatrad som det kanske lyser om men jag har hela tiden varit nöjd med honom fast han inte fått den utdelning han ska ha. Jag förväntar mig en topprestation och de kommer inte att springa ifrån honom. Lång distans är inget minus, han har vunnit tre lopp över lång distans.

I guldloppet (V75-7) kör Erik Adielsson 5 Milliondollarrhyme som blivit nio år. Formen på honom?
– Ska man se till träningen så är formen god, men han har inte haft något riktigt flyt med löpningsförloppen. Han känns bra men hamnar ofta på vingel. Han är nio år och det känns som att han behöver ha sina lopp i högt tempo på äldre dagar, lite körningen och lite ryggar. Får han bara ett vettigt lopp med tempo hela vägen så kommer han att göra bra ifrån sig. Om han lyckas komma till spets får Erik köra där för just spets har han inte haft på länge nu. Utrustningsmässigt tror jag det blir ett stängt huvudlag men inget är bestämt. Han blir mera startsnabb med ett sånt, säger Solvallatränare Larsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.