Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fredrik Berg jagar första V75-segern som tränare

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Fredrik Berg har varit lärling hos både Anna Forssell och Sofia Aronsson men står på egna ben sedan 2018. I helgen startar han Walking The Wire när STL och V75 kommer till hemmabanan Axevalla. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Fredrik Berg kan ta första segern i V75 som tränare och ser mycket fram emot starten på lördag med egensinnige Walking The Wire.
– Det är stort för mig att vara med och tävla på lördagarna och nu blir det med en väldigt speciell häst som gör lite som han vill mellan loppen, säger Axevallatränaren.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Axevalla tilldelas fyra STL-dagar om året och bjuder på lördag in till banans första V75 under 2023.

En av banans största tränare är Sofia Aronsson som är något av omgångens huvudperson och kan vara en joker i storloppscirkusen i vår och sommar med stjärnan Unico Broline.

32-årige Fredrik Berg jobbade som lärling hos Aronsson för några år sedan. I augusti 2018 lämnade han för att börja stå på egna ben som tränare och för honom är de riktigt stora loppen en bra bit bort.

22 hästar finns på träningslistan och för Berg är guldkant varje gång han tar sig till travets elitserie V75 med sina hästar.

Som lärling hos Anna Forssell på Axevalla skrällvann han V75 år 2015 under helgen med Stochampionatet med stallets Sheer Bliss. Första segern på V75 som tränare väntar han på.

– Bara att vara med och ha chans på en plats bland de tre är en väldigt tillfredsställande. Det är de här tävlingsdagarna man vill vara med på och längtar efter dagar när det är minusgrader och snö och vardagstrav, säger han.

”De andra får vara otroligt snabba”

Berg hjälper sin vän och gamle arbetsgivare André Eklundh med att köra in unghästar och delar sin tid mellan unghäststallet på Bjertorp hos Rickard Svanstedt, och den egna gården med tävlingshästarna i Kvänum, tio minuters bilfärd från Bjertorp.

På lördag har han en häst till start inom V75 på hemmabanan. I klass II-loppet (V75-2) drogs en mycket fin spårlott med startsnabbe Walking The Wire. Ett andraspår bakom bilen.

– Ända sedan jag såg spåret i söndagskväll har jag haft en bra känsla. Jag håller min häst som väldigt snabb bakom bilen och de andra får vara otroligt snabba för att ta sig förbi honom. Hur som helst får vi en bra position. Kommer vi till ledningen kör jag där så länge det går. Ja, så får vi se då om han har tillräckligt med ”hår på bröstet” för att hålla ut de andra, säger Fredrik Berg.

”Förlorade mot en undantagshäst”

Senast blev det en andraplats bakom Always A Pleasure, en häst som kan bli Karlstadtränaren Magnus Jakobsson nya stjärna och nu har sex segar på nio starter.

Berg menar att hans häst inte ens var i närheten av att kunna utmana. Han var dock mycket nöjd ändå efteråt.

– Det är inget att säga om att vi förlorade mot en undantagshäst. När Magnus smackade på sin försvann den ifrån oss andra. Med tanke på prestationen min häst gjorde på Färjestad och att det ser ganska öppet ut den här gången har jag vissa förhoppningar på lördagsloppet. Jag ser ingen häst som sticker och Walking The Wire är precis där han ska vara för att vara med på lördagarna.

Kan skriva en bok om hästen

Walking The Wire, ägd av Marika Abelson Ask från Lundsbrunn, är en av de "roligaste" hästar Berg stött på. Ända sedan treåringssäsongen har den nu femårige valacken gäckat folket hemma på gården.

Det handlar om en riktigt fin tävlingsindivid som gör sitt i loppen. Att träna verkar hästen avsky.

– Den här kan man skriva en hel bok om. Det är en långbent och väldigt fin häst att titta på. Han är så stor i kroppen och sedan fyra långa ben på det och jag har lärt mig nu att när spänsten börjar komma hemma i träningen att han är i ordning. Det är en väldigt speciell häst på alla plan skulle jag vilja säga. Han tar inte sitt jobb speciellt seriöst och är jättesvår att träna eftersom han aldrig tar i. Nej, han gör det inte lätt för mig, säger Berg och skrattar.

Täta starter gör susen

Avsaknaden av samarbete i träningen innebär att Berg inte brukar ha så mycket att gå på när han anmäler honom till start. Lördagens start tror han är ett undantag.

– Nu blir det täta starter och det har blivit mitt sätt att ställa i ordning honom. I själva loppen har han ”race mode” och kämpar. Jag tror att han ska ha nytta av loppet senast och tror att han gått mycket framåt. Jag ser fram emot lördagen. Nu när han är så här bra vill jag inte irritera honom och ändra i utrustningen, det blir barfota runt om, helstängt huvudlag och hans vanliga vagn, säger Fredrik Berg.

Mikael Wikner, Kanal 75

ANNONS

Startlista


Axevalla , Lopp 6

STL Klass II, Försök 4 i Meeting 3 (Final Solvalla 27 maj) • 1640 m • Autostart
Förstapris: 110 000 kr
STL Klass II, Försök 4 i Meeting 3 (Final Solvalla 27 maj) 3-åriga och äldre svenska 100.001 - 250.000 kr. Körsvenskrav kat. 1. Körsvenner födda 050415 eller tidigare. 1640 m. Autostart. 12 startande. Pris: 110.000-55.000-32.000-19.000-12.500-10.000-6.500-5.000 kr (8 priser). Lägst 2.500 kr till alla tävlande. Svenska Travligans hederspris till segrande hästs ägare och hästskötare.

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.