Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mattias Stenby om spårtrappa i en silverguld

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Mattias Stenby. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Spårtrappa i en mixad klass med silver- och gulddivisionen?
Det är en idé som propositionsskrivaren Mattias Stenby har för att STL-omgångarna ska bli bättre ur flera aspekter.
– Det här är en spontan tanke i nuläget men någon kanske har en ännu bättre idé, säger han.

Publicerad:

I ett månadsbrev signerat Mattias Stenby, nationell propositionsskrivare, berörs ett antal olika idéer och kommande småjusteringar i propositionsskrivandet. Bland annat att startpoängen ska ligga till grund för spåren under en tävlingsdag på Visby i april. Dessutom kan möjligheten till spårförbehåll ses över. 

Tunna och ihåliga fält, särskilt i höga klasser, har varit på agendan under vintern. I det ämnet skriver Stenby:

“Sällan högt anmälningstal”

”En annan sak vi tänker utreda och titta mer på är om vi kan göra om silverdivisionen och gulddivisionen, framför allt under den kallare årstiden, på något sätt. Vi har vid några tillfällen i vinter sett att det antingen blir det tunt anmält i silverdivisionen eller få hästar i gulddivisionen. 

Det är sällan ett högt anmälningstal i båda klasserna samma lördag vintertid. En spontan tanke som dykt upp i mitt huvud är om vi under vissa perioder skulle kunna ha en spårtrappa med lägst 900.001 kr och 12 startande. Då slår man ihop silver och guld och kanske kan få ett mer spännande lopp?”

“Pratat lite lätt”

Han utvecklar tankar för Travronden:

– Först och främst är det bara en spontan tanke som vi pratat lite lätt om. Vad kan vi hitta på för något? Det här är en diskussion som förts i många år där det till exempel funnits förslag om att bara köra guldlopp varannan vecka men det slår lite fel. Rent geografiskt så fungerar inte det så bra, säger han.

FAKTA

STL-klasser

  • Gulddivisionen: Minst 900.001 kr (inget tak)
  • Silverdivisionen: 500.001-1.700.000 kr
  • Bronsdivisionen: 500.001-900.000 kr
  • Klass I: 250.001-500.000 kr
  • Klass II: Svenskfödda 100.001-250.000 kr
  • Diamantstoet: Varierande proposition
  • Stoeliten: Varierande proposition
  • Kallblodsdivisionen: Varierande proposition

Så med dina rader vill du känna lite hur det blåser? Vilka reaktioner det blir?

– Lite så, kan man säga. Det är inte så ofta vi hör från aktiva att det är för många guld- eller silverlopp utan det är med från spelare. För oss är det viktigt att lördagarna är attraktiva även under vinterhalvåret eller kanske ännu viktigare då eftersom det spelas mer den tiden än på sommaren.

Ytterligare klass och speciallopp?

Emellanåt har det florerat förslag på tilläggslopp, exempelvis att guldhästar står 20 meters tillägg på silverhästar.

– Eller kanske snarare på bronshästar, det blir nog för tufft annars. För cirka fem år sedan pratade vi lite om att återinföra den lägsta klassen så att det blir en klass till och kunna snurra ett flerklasslopp med femton hästar på V75-kupongen varje vecka där det inte alltid är guld som står tillägg utan det kan vara spritt över andra klasser. Det behöver inte vara fel och den idén kan man ta upp igen.

Aktuellt först till vintern

Stenby poängterar dock att det är bara är tankar och att sportsamråd – diskussionsforum där den sportsligt ansvarige på varje bana är med – kommer att hållas i mars och maj.

– Vi kanske blir sågade eller så kanske någon har en ännu bättre idé. Främst handlar just det här om vintern. Jag tror inte att vi ska ändra sommarupplägget och om det blir justeringar lär dessa i så fall bli aktuella senare i år.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.